Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen kopplar nätattacker till Assange

Belastningsattacken mot svenska sajter har enligt polisen koppling till utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Måndagens belastningsattacker mot flera banker, SJ och Tidningarnas telegrambyrå har en koppling till Julian Assange och den beslutade utlämningen av Wikileaksgrundaren.

- Vi ser fler attacker när medierna uppmärksammar Assange, säger Anders Ahlqvist, vid rikspolisstyrelsen till Expressen.se.

Så fort det blir ett större massmedialt runt den planerade utlämningen av Julian Assange, ser rikspolisstyrelsen att antalet hackerattacker ökar rapporterar SVT.

- Därför har vi sett rätt mycket av detta de senaste veckorna då hans fall varit aktuellt, säger Anders Ahlqvist, vid rikspolisstyrelsen till Expressen.se.

"Är meningsfränder"

Enligt Ahlqvist är det rätt svårt att spåra vilka det är som ligger bakom attackerna.

- Det här får man se i ett lite större perspektiv. Det är en internationell fråga som vi jobbar med från många olika håll i världen.

De som ligger bakom attackerna de senaste veckorna behöver inte alls tillhöra just Wikileaks.

- Det finns till exempel en grupp som kallar sig "Anonymous", vilka som går under den benämningen behöver inte ens vara samma personer.

- De är snarare meningsfränder, säger Ahlqvist.

"Anonymous" har tidigare gått ut med att de inte attackerar mediesajter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.