Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Knark slussas via Sundsvall norrut

Våldsvågen i Stockholm kopplas till Sundsvall. Samtidigt pekar polisen ut staden som sluss för knark som skickas vidare till övriga Norrland, Norge och Finland, skriver Sundsvalls Tidning.

Robert S Öhman, underrättelsechef vid polisen i region Nord, beskriver staden som ”en tydlig transitled” för narkotika.

– Man kan säga att det finns tre huvudsakliga flöden. Sundsvall är dels en port till övriga Norrland. Dels är det en port du måste ta dig igenom för att transitera droger till Finland och Norge via Jämtland och Trondheim. För att ta dig över till Finland så går det landvägen via Sundsvall och vidare norrut mot Haparanda och in i Finland, säger han till ST.

Förklaringen finns i det strategiska läget vid E4, mindre konkurrens för kriminella och större vinster på droger i norr.

”Vill maximera vinst”

– De lösningar som nätverken väljer har ofta sin grund i att man vill maximera vinst och minimera riskerna, säger Katharina Tollin, utredare vid Brottsförebyggande rådet, som har kartlagt läget.

Nyligen häktades sju unga personer efter polistillslag på flera adresser i Sundsvall. Misstankarna rör förberedelse till mord samt grova vapen- och narkotikabrott.

Det grova våldet i Stockholm kan enligt flera medier kopplas till narkotikamarknaden i Sundsvall.

Därför strider de kriminella om Sundsvall

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad om maktkampen över narkotikahandeln i Sundsvall

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.