Polisen jagar ytterligare gärningsman efter mordet

Nya uppgifter har inkommit kring mordet på den 25-åriga kvinnan i Luleå.
Vittnesuppgifter berättar att det avlossades flera skott i Luleå i kvällen då kvinnan i 25-årsåldern sköts till döds.
Foto: FREDRIK SUNDVALL
Det var i fredags kväll som larmet om skottlossningen kom. På platsen hittades kvinnan avliden, skjuten med flera skott, vad Expressen erfar.
Foto: Fredrik Sundvall
En man i 30-årsåldern sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den misstänkte 32-åringen begärdes häktad på måndagen.

Samtidigt jagas ytterligare en gärningsman för mordet på en kvinna i Luleå i fredags – enligt Aftonbladets uppgifter en Shottaz-medlem. 

Enligt Expressens källor kan det kriminella gänget från Stockholm vara på väg att försöka etablera sig i Luleå.

Nu har poliser från huvudstaden skickats till Luleå för att hjälpa till i ärendet, skriver NSD.

Vittnesuppgifter berättar att det avlossades flera skott i Luleå på kvällen då kvinnan i 25-årsåldern sköts till döds.

Bara timmar senare greps en man misstänkt för mordet. 

– Min klient nekar till brott. Vi är i ett jättetidigt stadium så jag vill inte kommentera ytterligare. Det kommer säkert att bli en stor utredning, säger mannens advokat Magnus Müchler.

Gänget vill etablera sig i Luleå

Nu uppger SVT Nyheter att polisen söker efter ytterligare en gärningsperson. Enligt SVT utesluter inte polisen att personen som höll i mordvapnet är på fri fot. Polisen utesluter inte heller att flera vapen kan ha använts. 

Enligt SVT och Aftonbladet söker polisen minst en till person i ärendet. Aftonbladet uppger att man vill få tag i en man från det kriminella gänget Shottaz från Rinkeby i Stockholm, uppger Aftonbladet. Flera Shottaz-medlemmar ska ha varit i Luleå den senaste tiden och begått brott där, enligt tidningen.

Vad Expressen erfar kan det kriminella gänget vara på väg att etablera sig på orten. Det senaste året har de varit i Norrbotten flera gånger, och det finns en koppling mellan gänget och mordoffret. Shottaz-medlemmar och kvinnan ska ha träffats när medlemmarna varit i Luleå.

Shottaz-medlemmar på militärbas

Fyra medlemmar ur Shottaz greps dessutom i juni för brott mot skyddslagen och försök till grovt vapenbrott efter att de tagit sig in på ett militärt skyddsområde i Vidsel, cirka tio mil från Luleå. 

Polisen misstänker att gängmedlemmen sköt kvinnan och att den anhållne mannen i 30-årsåldern var hans chaufför, skriver Aftonbladet. Det ska ha varit någon form av uppgörelse där den dödade kvinnan var direkt måltavla.

Shottaz är ett kriminellt nätverk i Rinkeby i västra Stockholm. Gänget ligger i konflikt med gänget Dödspatrullen. Ett tiotal människor har mördats i kriget mellan de båda gängen.

Enligt NSD:s uppgifter har poliser från Stockholm skickats till Luleå för att hjälpa till i utredningen.

Flera skott

Än så länge har inte polisen kommunicerat ett möjligt motiv. Men Karin Markaberg, chef för utredningssektionen i polisområde Norrbotten, säger dock att den anhållne och offret inte har en nära relation. 

Vittnen har tidigare berättat att det fanns flera personer utöver kvinnan och den misstänkte mannen på platsen. Det är uppgifter som polisen också arbetar efter. 

Begärs häktad

Enligt SVT:s uppgifter kan händelsen kopplas till kriminaliteten i Luleå, som har eskalerat de senaste åren. Därför är mordutredningen ”oerhört prioriterad”.

Man anser att det kan leda till en lösning på en stor del av kriminaliteten i staden.  

– Det kommer att bli en exceptionellt omfattande utredning, säger åklagare Jonas Fjellström till SVT.

På måndagen begärdes 32-åringen häktad, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.

– Jag kommer att begära honom häktad för på sannolika skäl misstänkt för mord, säger Jonas Fjellström till Norrbotten-Kuriren.

En kvinna blev skjuten till döds i Luleå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.