Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Salah Abdeslam gripen i Bryssel

Salah Abdeslam uppges ha blivit skjuten av polis i Bryssel.
Foto: Rex Shutterstock / REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Ap / AP BELGIAN FEDERAL POLICE
En person bärs ut för att gripas av polis
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Under fredagen slog polisen till mot flera adresser. Här grips en person.

Salah Abdeslam - som jagats för inblandning i Parisdådet förra året - vägrar att utlämnas till Frankrike.

På fredagskvällen greps han och ytterligare fyra personer efter en polisinsats.

Nu misstänker Interpol att fler misstänkta kan vara på flykt.

En natt på sjukhus räckte för att vårda de skador som Salah Abdeslam fick när han greps. På lördagsmorgonen kunde han lämna sjukhuset tillsammans med Amine Choukri, alias Monir Ahmed Alaaj, som också greps i polisräden.

Frankrikes president François Hollande säger att man kommer att begära att Abdeslam lämnas ut "så fort som möjligt". Abdeslams advokat Sven Mary motsätter sig dock en utlämning.

– Vi kommer att vägra en utlämning, sa han enligt AP på lördagsförmiddagen efter att ha träffat Abdeslam.

Samtidigt begär Interpol att europeiska länder stärker sin gränskontroll efter misstankar om att medhjälpare till Salah Abdeslam kan vara på flykt. Bland annat rekommenderar polisen noggranna kontroller, speciellt efter stulna pass. Många av de misstänkta efter Parisattackerna använde just stulna pass eller falska dokument.

Greps efter skottlossning

Det var vid 16.30-tiden på fredagen som det utbröt våldsam skottlossning när polisen slog till mot en lägenhet i Molenbeek utanför Bryssel.

I lägenheten greps Salah Abdeslam och Monir Ahmed Alaaj, alias Amine Choukri. De var inte beväpnade enligt Le Soir men sköts i benet och fördes till sjukhus. Båda misstänks för terrordåden i Paris i november och ska ha skjutits när en person – som befann sig i lägenheten – öppnade dörren.

– Vi har honom, sa Belgiens migrationsminister Theo Francken i ett uttalande på Twitter.

Ytterligare tre personer greps senare i insatsen. De tillhör samma familj och misstänks ha gömt de båda männen i lägenheten.

Slog till tidigare

Enligt Le Soir greps Abdeslam efter att belgiska medier publicerat uppgifter om att hans DNA hittats i området. Polisen – som egentligen hade planerat att slå till på lördagen – fick i stället slå till på fredagen.

Polisen öppnade efteråt en telefonlinje med information för boende i området och vid 18.30-tiden släpptes barn ut från närliggande skolor.

Vid 19-tiden hördes nya explosioner i området när poliser säkrade byggnader med chockgranater.

– Jag hörde precis två explosioner bakom mig, men det är oklart vad det var, sa Expressens reporter i livesändningen från platsen.

Premiärministern: En framgång

Först vid 21-tiden trappades insatsen ner. Belgiens premiärminister Charles Michel och Frankrikes president François Hollande höll på kvällen en presskonferens.

– Det här är en framgång i kampen mot terrorism, sa Charles Michel.

Sedan terrordåden i Paris har belgisk polis utfört över 100 olika aktioner och förhört 58 personer.

– Samarbetet mellan Frankrike och Belgien har varit intensivt och har visat sig vara effektivt. Det måste skipas rättvisa i republiken Frankrike, sa François Hollande.

Han påtalade att polisens arbete fortsätter.

– Även om gripandet är ett viktigt steg så är det inte det slutliga. Det har redan varit gripanden och det kommer att bli fler.

Spår i lägenhet

Tillslaget i Molenbeek går tillbaka till tisdagens razzia i en lägenhet i Bryssel då algeriern Mohamed Belkaid, som tidigare bott i Sverige, dödades. I lägenheten hittades DNA och fingeravtryck efter Salah Abdeslam, som tros ha flytt därifrån med en kumpan. Han misstänks ha planerat terrordåden i Paris och har kallats världens mest jagade man.

Fynden ledde till Molenbeek där polisen haft spaning i två dagar. Polisen fick sedan tips om var Salah Abdeslam fanns.

Risken för terrorhot i Belgien ligger på nivå tre av fyra möjliga. Belgiens nationella säkerhetsråd håller på lördagen ett nytt möte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.