Polisen lämnade PRQ:s lokaler i Solna sedan de hade ställt några frågor om två IP-nummer, berättar PRQ:s chef Mikael Viborg. Foto: Sven Lindwall
Polisen lämnade PRQ:s lokaler i Solna sedan de hade ställt några frågor om två IP-nummer, berättar PRQ:s chef Mikael Viborg. Foto: Sven Lindwall

Polisen jagar fildelare - slog till på flera platser

Publicerad
Uppdaterad
Polisen slog på förmiddagen till på flera platser runt om i Sverige. Ett av tillslagen var riktat mot webbhotellet PRQ:S lokaler i Solna - där bland annat Wikileaks servrar finns.
Enligt polisen handlar det dock inte om Wikileaks.
- Det gäller ett stort ärende om brott mot upphovsrätten, det vill säga olaglig fildelning, säger Paul Pintér vid polisen till TT.
Kammaråklagare Fredrik Ingblad är förtegen när Expressen.se pratar med honom.
- Jag kan bekräfta att det inte handlar om Wikileaks. I övrigt kan jag inte ge några kommentarer. Ni får återkomma om en timme, säger han vid elva-tiden.
I ett pressmeddelande en halvtimme senare skriver Ingblad att misstanken avser olovlig fildelning av en mycket stor mängd filmer i större nätverk inom det som brukar kallas för ”Scenen”
Utredningen, som har startats och letts av belgiska myndigheter, har pågått i två år.

Jagar fildelare

Den belgiska polisen har begärt att den svenska polisen ska göra tillslag på sju olika platser i Sverige. Samtidigt görs tillslag i 13 andra länder, bland annat i Norge, Belgien, Storbritannien, Tyskland och Italien.
- Det gäller ett stort ärende om brott mot upphovsrätten, det vill säga olaglig fildelning. Just nu sker tillslag i Solna, Umeå, Eskilstuna, Stockholm och Malmö, säger Paul Pintér, nationell samordnare för materialrättsliga brott inom polisen, till TT.
Flera datorer och servrar har tagits i beslag för fortsatt utredning. Fyra personer har hörts som misstänkta för brott mot upphovsrättslagen.
Polisen lämnade PRQ:s lokaler i Solna sedan de hade ställt några frågor om två IP-nummer, berättar PRQ:s chef Mikael Viborg.
Inga beslag gjordes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag