Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredaren Isabel: Sluta skicka bilder på din penis

Var tredje kvinna i undersökning drabbad.
Nu ryter Isabel ifrån mot dick pics.
Foto: OhSnap Sweden/Facebook
”Det är både oförskämt och olagligt”, skriver polisen.
Foto: OhSnap Sweden

Isabel Sommerfeld, 32, jobbar som utredare hos polisen och har fått nog av att se ”dick pics” på skärmarna.

I ett inlägg på Facebook ryter hon ifrån mot de killar som skickar bilder på sin penis.

”Det är både oförskämt och olagligt”, skriver hon.

”Dick pics. Kan vi prata om det?”

Så skriver utredaren Isabel Sommerfeld på polisen i Skärholmen i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

– Det är ganska vanligt. Det har blivit enklare att kunna gömma sig bakom en skärm. Dock ska man komma ihåg att alla lämnar spår på internet och att det i många fall går att spåra gärningspersonen, säger hon.

Inlägget fortsätter:

”Det är både oförskämt och olagligt att visa sitt könsorgan till främmande människor på stan. Lika oförskämt och olagligt är det att skicka bilder på sitt könsorgan till människor som inte bett om det, på internet.”

Isabel har fått nog av fenomenet ”dick pics”.
Foto: OhSnap Sweden

Isabel riktar sig direkt till de killar (för det handlar om nästan uteslutande manliga gärningsmän, understryker hon) som ser penisbilder som en raggningsteknik.

”En vacker dag så hamnar bilderna på storskärm hos oss på polisen. Nej, jag tar tillbaka det där ('en vacker dag'), det finns inget vackert alls med detta, faktiskt. Vi är ganska trötta på att behöva se era dick pics - och kan vi så kommer vi definitivt se till att ni lagförs för detta.”

”Håll era könsorgan för er själva”

Isabel förklarar att spår alltid lämnas på nätet efter sådana brott.

”För er som inte tänkt på att era bilder faktiskt kan väcka obehag hos folk; ni har ingen aning om vad den personen ni skickar till har varit med om förut. Men nej, det finns faktiskt ingen ursäkt för sådant beteende, oavsett vad ni tänkt”, skriver Isabel.

”Skärpning, killar. Ha en bra dag nu och vänligen håll era könsorgan för er själva.”

Vad tänker du om att många inte verkar förstå att det är olagligt?

– Alla har ett eget ansvar att sätta sig in i lagen. Det räcker med att bilden mottas utan samtycke för att det ska räknas som ett brott som kan leda till böter eller fängelse.

Sexuellt ofredande

Reglerna om sexuellt ofredande finns i 6 kap 10 § brottsbalken.


Där stadgas att: den som, i annat fall än som avses i detta kapitel, sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.


Detsamma gäller den som blottar sig för någon på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.


Ett sexuellt ofredande kan vara ett så kallat onlineövergrepp och behöver inte bestå i kroppslig beröring.


Källa: Polisen.

Om bevisningen är tillräcklig och den misstänkte kan spåras kan den dömas för sexuellt ofredande. Då kan det vara aktuellt med böter – eller fängelse.

Ett sexuellt ofredande kan vara ett så kallat onlineövergrepp som inte behöver innebära kroppslig beröring.

– Då är det allt från böter till upp till två års fängelse som gäller, beroende på hur grovt brottet anses vara, säger Isabel.

Hon uppmanar alla som har fått en oönskad dick pic skickad till sig att spara skärmdumpar och bilder som kan användas som bevis – och polisanmäla.

– Känner man ett behov av att skicka bilder på sitt könsorgan till en person måste man först fråga om de vill motta de bilderna. Det är inte svårare än att det krävs samtycke innan alla sexuella handlingar där fler än du själv är involverade, säger Isabel.

Här kan du läsa inlägget i sin helhet:

https://www.facebook.com/PolisenSkarholmen/posts/2405855186173359

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.