Polisen inleder förundersökning mot S-politikern Rashad Alasaad

Här avslöjas S-politikern som människosmugglare av Expressens Kassem Hammadé.
Polisen har inlett en förundersökning mot S-politikern Rashad Alasaad efter Expressens avslöjande. Här konfronteras han av Expressens Kassem Hamadé.
Foto: Alex Ljungdahl
Alasaad är misstänkt för människosmuggling.
Foto: Alex Ljungdahl

Polisen har inlett en förundersökning mot S-politikern Rashad Alasaad efter Expressens avslöjande.

– Han är misstänkt för människosmuggling, säger Ulf Haugen, gruppchef och polisiär förundersökningsledare vid gränspolisen region Syd.

Beslutet att inleda en polisutredning fattades under förmiddagen. Gränspolisen upprättade en polisanmälan och inledde en förundersökning mot den folkvalde kommunpolitikern Rashad Alasaad, 27

– Jag läste det som Expressen publicerade och det är klart att vi upprättar en polisanmälan. Vi gjorde det till följd av de uppgifterna som framkommer i reportaget, säger Ulf Haugen.

Misstänks för människosmuggling

Han konstaterar att misstanken kan ändras under utredningen.

– Han är misstänkt för människosmuggling nu, men det finns olika grader av människosmuggling: människosmuggling, grov människosmuggling och den grövsta varianten – grovt organiserande av människosmuggling. Det är detta vi ska utreda nu, säger Ulf Haugen. 

Rashad Alasaad skickade kopior på äkta svenska pass och äkta svenska uppehållstillstånd till Expressen. Han uppgav att de tillhörde personer som han ”lånar” passhandlingarna av och som var medvetna om i vilket syfte de skulle användas.

Polisen ska nu utreda hur många människor Rashad Alasaad kan ha smugglat till Sverige.

– I nästa led ska vi begära ut passagerarlistor för att se hur många gånger han har rest ut och in i landet. Det är inte jätteenkelt arbete, konstaterar Ulf Haugen.

Rashad Alasaad skröt inför Expressens kamera

Rashad Alasaad skröt inför Expressens dolda kamera om att han smugglat ett stort antal flyktingar till Sverige.

Han var vid mötet med Expressens team på Kreta inställd på att han skulle ta med sig en fyraårig flicka därifrån och smuggla in till Sverige mot en ersättning på 20 000 kronor.

Expressen har dock inga uppgifter om och i så fall hur många gånger Alasaad tidigare verkligen genomfört flyktingsmugglingar.

När han konfronterades av Expressen utanför sitt hem i Ljungby i början av veckan bekräftade han att det var han på filmen, men nekade till att någonsin ha smugglat flyktingar eller tagit emot pengar.

Strax därefter hörde han dock av sig och förklarade att han lämnar alla sina politiska uppdrag och att han ångrar sig djupt.

Expressen hittade Rashad Alasaad genom en annons som denne under falskt namn lade ut på Facebook i somras. Han erbjöd sig där att hjälpa till att smuggla flyktingar från Grekland till Sverige med hjälp av äkta pass, så länge flyktingarna var tillräckligt lika bilderna på de verkliga passinnehavarna.

Hans taxa: 20 000 kronor per barn och 30 000 kronor för vuxna.

Folkvald S-politiker i Ljungby

När flyktingsmugglaren till sist gav Expressens wallraffande team sitt verkliga mobilnummer visade det sig att mannen bakom annonsen och det anonyma kontot var Rashad Alasaad, 27 år och folkvald S-kommunpolitiker i Ljungby i Småland. 

Rashad Alasaad meddelade i Ljungby kommun under onsdagen att han lämnar alla sina politiska uppdrag och partiet.

Expressen söker Rashad Alasaad för en kommentar.

Kassem Hammadé om polisens misstankar efter avslöjandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.