Polisen: Inget register baserat på etnicitet

Foto: Nils Petter Nilsson

Polisen i Skåne nekar bestämt till att de för register över personer baserat på etnicitet.

Riksenheten för polismål ska nu utreda om något brott begåtts, skriver Dagens Nyheter

– Jag har tagit del av uppgifterna som framgår i DN och har för avsikt att inleda en förundersökning för brott mot personuppgiftslagen, säger Mats Åhlund, överåklagare, till tidningens nätupplaga.

Registret har rönt järnhård kritik mot Skånepolisen. Det var Dagens Nyheter som i natt avslöjade att Skånepolisen upprättat ett register med drygt 4000 romer - inklusive barn, avlidna och personer som aldrig gjort sig skyldiga till brott.

Under en presskonferens under eftermiddagen dementerade polisen att de registrerat personer baserat på etnicitet, utan talade om att det rör sig om en kartläggning kring ett antal kriminella personer.

Petra Stenkula berättar att listan har sin upprinnelse år 2009 då polisen upprättade en särskild undersökning om vaneförbrytare.

Efter en konflikt i en skånsk kommun startade polisen två år senare en fil som registrerade kriminella personer och personer i deras omgivning. Filen fick namnet "kringresande". Varför den heter så kan Stenkula inte svara på.

– Jag har själv ställt frågan men inte fått något svar. Jag utgår ifrån att det beror på att det rör personer som reser runt och begår brott, säger hon.

Ingen uppgift om etnicitet

– Det finns inga uppgifter om etnicitet, sa Petra Stenkula vid länskriminalen under presskonferensen.

Brotten som ska ha utretts gäller enligt polisen grov misshandel, försök till grov misshandel, vapenbrott och narkotikabrott. Men Petra Stenkula vid länskriminalpolisen kan inte svara på om de utredningarna renderat i några fällande domar eller åtal.

Ska utreda

Poliserna som jobbat med att sammanställa datasamlingen jobbar fortfarande kvar inom en viss enhet av Skånepolisen. Ett antal utredningar ska nu bringa klarhet i om det finns något brottsligt i att inneha registret. Men man kommer inte att efterforska källan som försett Dagens Nyheter med materialet.

Under presskonferensen beklagade också polisen att många känner sig kränkta av registret.

– Jag beklagar det här, jag har själv barn. Kritiken är så graverande att vi ska göra en polisanmälan och göra en rättslig prövning av det här, säger länspolismästare Klas Johansson.

Förundersökning ska inledas

DN.se rapporterade också under eftermiddagen att riksenheten för polismål ska starta en förundersökning.

– Jag gör ändå bedömningen att det finns anledning att misstänka att ett brott har begåtts. Personuppgiftslagen är mycket strikt, och det finns ingående bestämmelser om vad man får göra och inte göra med personuppgifter, säger överåklagare Mats Åhlund till DN.

Många oroliga

Under dagen har också flera personer vänt sig till polisen med frågor om de själva förekommer i registret och hur de ska göra för att få ut informationen. Under måndagseftermiddagen la Skånepolisen ut en länk på sin hemsida med kontaktuppgifter, dit oroliga kan vända sig.

"Om du undrar om du förekommer där kan du inkomma med en skriftlig förfrågan till polisen. Du kan skicka den via vanligt brev eller via e-post", skriver de.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.