Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Polisen: Inget register baserat på etnicitet

Publicerad

Polisen i Skåne nekar bestämt till att de för register över personer baserat på etnicitet.

Riksenheten för polismål ska nu utreda om något brott begåtts, skriver Dagens Nyheter

– Jag har tagit del av uppgifterna som framgår i DN och har för avsikt att inleda en förundersökning för brott mot personuppgiftslagen, säger Mats Åhlund, överåklagare, till tidningens nätupplaga.

Registret har rönt järnhård kritik mot Skånepolisen. Det var Dagens Nyheter som i natt avslöjade att Skånepolisen upprättat ett register med drygt 4000 romer - inklusive barn, avlidna och personer som aldrig gjort sig skyldiga till brott.

Under en presskonferens under eftermiddagen dementerade polisen att de registrerat personer baserat på etnicitet, utan talade om att det rör sig om en kartläggning kring ett antal kriminella personer.

Petra Stenkula berättar att listan har sin upprinnelse år 2009 då polisen upprättade en särskild undersökning om vaneförbrytare.

Efter en konflikt i en skånsk kommun startade polisen två år senare en fil som registrerade kriminella personer och personer i deras omgivning. Filen fick namnet "kringresande". Varför den heter så kan Stenkula inte svara på.

– Jag har själv ställt frågan men inte fått något svar. Jag utgår ifrån att det beror på att det rör personer som reser runt och begår brott, säger hon.

Ingen uppgift om etnicitet

– Det finns inga uppgifter om etnicitet, sa Petra Stenkula vid länskriminalen under presskonferensen.

Brotten som ska ha utretts gäller enligt polisen grov misshandel, försök till grov misshandel, vapenbrott och narkotikabrott. Men Petra Stenkula vid länskriminalpolisen kan inte svara på om de utredningarna renderat i några fällande domar eller åtal.

Ska utreda

Poliserna som jobbat med att sammanställa datasamlingen jobbar fortfarande kvar inom en viss enhet av Skånepolisen. Ett antal utredningar ska nu bringa klarhet i om det finns något brottsligt i att inneha registret. Men man kommer inte att efterforska källan som försett Dagens Nyheter med materialet.

Under presskonferensen beklagade också polisen att många känner sig kränkta av registret.

– Jag beklagar det här, jag har själv barn. Kritiken är så graverande att vi ska göra en polisanmälan och göra en rättslig prövning av det här, säger länspolismästare Klas Johansson.

Förundersökning ska inledas

DN.se rapporterade också under eftermiddagen att riksenheten för polismål ska starta en förundersökning.

– Jag gör ändå bedömningen att det finns anledning att misstänka att ett brott har begåtts. Personuppgiftslagen är mycket strikt, och det finns ingående bestämmelser om vad man får göra och inte göra med personuppgifter, säger överåklagare Mats Åhlund till DN.

Många oroliga

Under dagen har också flera personer vänt sig till polisen med frågor om de själva förekommer i registret och hur de ska göra för att få ut informationen. Under måndagseftermiddagen la Skånepolisen ut en länk på sin hemsida med kontaktuppgifter, dit oroliga kan vända sig.

"Om du undrar om du förekommer där kan du inkomma med en skriftlig förfrågan till polisen. Du kan skicka den via vanligt brev eller via e-post", skriver de.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag