Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Inget brott bakom moskébrand

Det var på juldagen som en brand utbröt i moskén. Foto: Olle Sporrong

Polisen utesluter nu att ett brott ligger bakom moskébranden i Eskilstuna.

Det är fortfarande oklart hur den har uppstått, men utredningen avslutas.

– Vi har kommit fram till att det kan uteslutas att det handlar om ett attentat utifrån, säger Fredrik Wallén, presstalesman vid polisen i Södermanland.

Det var på juldagen förra året som fem personer skadades när de flydde undan den kraftiga branden i Dawamoskén i Nyfors.

Enligt vittnesuppgifter hade någon kastat in ett föremål i lokalen innan branden, och polisen misstänkte inledningsvis att branden var anlagd.

Kort efter händelsen inleddes en förundersökning om grov mordbrand.

På fredagen har polisen avslutat utredningen, och utesluter att ett brott ligger bakom branden.

– Förundersökningsledaren tittade på det här och bestämde sig för att lägga ner utredningen i dag, säger Fredrik Wallén, presstalesman.

Utredningen har inte visat på att branden var anlagd.

Polisen har kommit fram till att branden startade inne i moskén, och man vet att den startade i en hög med kläder i ett kapprum i anslutning till den stora bönesalen.

"Ingen köksutrustning"

Men exakt hur är fortfarande oklart.

– Det finns inget som tyder på att det har förekommit någon brännbar vätska i anslutning till att branden startade. Det kan också uteslutas någon form av elektrisk utrustning, säger Fredrik Wallén.

Efter händelsen har det förekommit flera uppgifter om att branden var en olycka.

Det senaste i veckan, när polisen uppgav för Eskilstuna-Kuriren att en fritös kunde ha orsakat branden. Det dementerades dock senare av förundersökningsledaren Lars Franzell.

– Det diskuterades en fritös tidigare i veckan i media, men ingen köksutrustning förekommer som tänkbar brandorsak, säger Fredrik Wallén.

"Hoppas det känns som en lättnad"

Polisen utesluter att något brott har begåtts, varken uppsåtligt eller ett oaktsamhetsbrott.

– Det finns ingen person misstänkt och vi har gjort precis alla utredningsåtgärder som går att göra, säger Fredrik Wallén.

Inledningsvis fanns det vittnesuppgifter om att någon kastat in ett föremål i lokalen. Vad har ni kommit fram till där?

– Det kan avfärdas. Av allt att döma var det grundlösa rykten bland de som stod som åskådare vid själva brandtillfället. Det var uppgifter som kom till oss under den pågående polis- och räddningsinsatsen när det fortfarande brann på platsen. Men vi märkte ganska snabbt i utredningen att det inte gick att leda till bevis.

Fredrik Wallén beskriver utredningen som omfattande, och säger att polisen hållit omkring 85 förhör.

– Branden i sig var en allvarlig brand. Men vi hoppas att det kan kännas som en lättnad för de som drabbades att det kan uteslutas att det var någon utifrån som ville dem illa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!