Polisen tror inte att attacken mot Jimmie Åkessons bostad i Sölvesborg i tisdagskväll utfördes av "snorungar". Foto: MAJA SUSLIN/TTPolisen tror inte att attacken mot Jimmie Åkessons bostad i Sölvesborg i tisdagskväll utfördes av "snorungar". Foto: MAJA SUSLIN/TT
Polisen tror inte att attacken mot Jimmie Åkessons bostad i Sölvesborg i tisdagskväll utfördes av "snorungar".  Foto: MAJA SUSLIN/TT
Polisen har blivit kontaktad av Säkerhetspolisen i fallet med Jimmie Åkesson. Foto: PRESSBILDPolisen har blivit kontaktad av Säkerhetspolisen i fallet med Jimmie Åkesson. Foto: PRESSBILD
Polisen har blivit kontaktad av Säkerhetspolisen i fallet med Jimmie Åkesson. Foto: PRESSBILD

Polisen: Inga snorungar bakom attacken mot Åkessons bostad

Publicerad

Varken polisen eller förebyggande socialsekreterare i Sölvesborg tror att attacken mot Jimmie Åkessons hus utfördes av några yngre ungdomar.

– Om det är snorungar, som man säger, och ofog, då brukar det vara fler som har råkat ut för det eller sett eller hört något. Men det kan vi inte säga att det är, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Ärendet tas på stort allvar och säpo leder polisens utredning.

 

Det var vid 21-tiden i tisdags kväll som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bostad i Blekinge utsattes för en attack av hittills okända gärningsmän. Åkesson var inte hemma vid tidpunkten, men det var hans sambo Louise Erixon, som berättade på Facebook och i tidningen Sydöstran om vad som hänt:

– Det var mycket otäckt. Först var de och slängde ägg på vårt hus och sedan kom de tillbaka och bankade på dörrar och fönster och försökte ta sig in.

Slog till mot Åkesson i skydd av mörkret

Polisen har inlett en förundersökning, men eftersom händelsen med äggkastningen, smällarna och raketerna skedde vid mörkrets inbrott har man ännu inte hittat några gärningspersoner.

– Vi har tittat runt för att se om det är så att det har hänt fler. Man måste se om det är pojkstreck eller om det är riktat, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

– Det finns inga liknande händelser runt där Jimmie Åkesson bor. Det finns en händelse från tidigt i maj, något liknande, men i övrigt ingenting.

Händelsen från tidigare i maj rörde en äggkastning i Sölvesborg.

– Som jag förstår var det som var riktat mot Åkessons hus lite mer avancerat än bara äggkastning. Det vi hade tidigare var det yngre ungdomar som har setts med ägg och då var det ”bara” äggkastning och inte raketer eller att de varit uppe och knackat på dörrar eller försökt ta sig in. Det som var riktat mot Åkesson var lite grövre, men jag har bara läst tidningen, säger Lis Olsson, förebyggande socialsekreterare, så kallad "fältare", i Sölvesborg.

Har ni fångat upp något runt det som hänt Jimmie Åkesson?

– Nej, de ungdomar som identifierades med att ha haft ägg i sina händer har skolan pratat med. De gick i sjätte eller sjunde klass och var yngre ungdomar. Jag tror inte det har något samband i och med att det var mer avancerat, så det var nog andra ungdomar, säger Lis Olsson.

Säpo leder polisens utredning runt Åkesson

Polisen har blivit kontaktad av Säkerhetspolisen (säpo) i fallet med Jimmie Åkesson.

– Vi brukar göra de inledande åtgärderna. Sedan beror det på hur ärendet fortsätter att hanteras. Säpo är nästan alltid inblandat när det är hot mot politiker. Däremot ligger själva utredningsarbetet hos oss även om det leds av dem, säger Lotta Hansson, kommunikationschef hos polisen i region Syd.

Ännu har polisen ingen misstänkt för attacken mot Jimmie Åkessons bostad, men ärendet tas på största allvar.

– Jag har svårt för hoten och attackerna som görs i det fördolda. Jag har den uppfattningen eftersom det gör saker med människor. Att hotas, att utsättas för någonting, kan man lätt släta över när man är offentlig person, eller politiker, och säga att det ska man tåla, en bakom allt detta finns det en människa. När man blir hotad så gör det saker med en. Jag har varit polis i många år och själv blivit utsatt, säger Ewa-Gun Westford.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag