Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen i Moskva fruktar protester

Foto: Misha Japaridze

Vladimir Putins seger i det ryska presidentvalet anklagas för att vara riggad.

Nu väntas de största protesterna sedan han kom till makten för tolv år sedan.

– Vi kommer inte att erkänna presidenten som rättmätig, säger oppositionens Mikhail Kasyanov.

Den ryska oppositionen har svurit på att trappa upp protesterna mot Putin och förbereder en massiv demonstration i centrala Moskva på måndagen, uppger CNN.

En inbjudan om att delta i protesterna klockan 16, svensk tid, har lagts ut på Facebook, enligt BBC.

Den lyder: "Vi anser inte att presidentvalet var fritt eller legitimt. Det styrdes av samma valkommission som stal våra röster den 4 december…"

"Valen är inte fria"

Oppositionen har utlovat samlingar både på Pusjkin-torget och – trots avslag – på det symboliskt viktiga Ljubljanka-torget bara ett stenkast från säkerhetspolisen FSB, uppger TT.

– De här valen är inte fria… det är därför det kommer att vara protester i morgon. Vi kommer inte att erkänna presidenten som rättmätig, säger Mikhail Kasyanov, som var Putins förste premiärminister, men som numera tillhör oppositionen, enligt The Guardian.

Högt säkerhetspådrag

Polisen i Moskva har förstärkts med 6 300 man.

Säkerhetspådraget har varit högt på Röda torget flera dagar innan valet. På söndagskvällen stod cirka 50 lastbilar med poliser och militärer uppställda på rad vid torget för att vakta Kremlin, där presidentpalatset ligger, uppger BBC.

Efter att vallokalerna hade stängt gav myndigheterna Putins anhängare tillträde till området utanför Kremlin. Samtidigt har oppositionens ansökan om att få hålla sin demonstration där på måndagen fått avslag, uppger AP.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!