Foto: Misha Japaridze
 Foto: Misha Japaridze

Polisen i Moskva fruktar protester

Publicerad

Vladimir Putins seger i det ryska presidentvalet anklagas för att vara riggad.

Nu väntas de största protesterna sedan han kom till makten för tolv år sedan.

– Vi kommer inte att erkänna presidenten som rättmätig, säger oppositionens Mikhail Kasyanov.

Den ryska oppositionen har svurit på att trappa upp protesterna mot Putin och förbereder en massiv demonstration i centrala Moskva på måndagen, uppger CNN.

En inbjudan om att delta i protesterna klockan 16, svensk tid, har lagts ut på Facebook, enligt BBC.

Den lyder: "Vi anser inte att presidentvalet var fritt eller legitimt. Det styrdes av samma valkommission som stal våra röster den 4 december…"

"Valen är inte fria"

Oppositionen har utlovat samlingar både på Pusjkin-torget och – trots avslag – på det symboliskt viktiga Ljubljanka-torget bara ett stenkast från säkerhetspolisen FSB, uppger TT.

– De här valen är inte fria… det är därför det kommer att vara protester i morgon. Vi kommer inte att erkänna presidenten som rättmätig, säger Mikhail Kasyanov, som var Putins förste premiärminister, men som numera tillhör oppositionen, enligt The Guardian.

Högt säkerhetspådrag

Polisen i Moskva har förstärkts med 6 300 man.

Säkerhetspådraget har varit högt på Röda torget flera dagar innan valet. På söndagskvällen stod cirka 50 lastbilar med poliser och militärer uppställda på rad vid torget för att vakta Kremlin, där presidentpalatset ligger, uppger BBC.

Efter att vallokalerna hade stängt gav myndigheterna Putins anhängare tillträde till området utanför Kremlin. Samtidigt har oppositionens ansökan om att få hålla sin demonstration där på måndagen fått avslag, uppger AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag