Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen har fått 100 tips om explosionen

Efter explosionen i Linköping – polisen vill ha tips om tidigare incident.
Polisen håller pressträff angående sprängningen i Linköping, Medverkande vid pressträffen: Från vänster, spaningsledare, Daniel Axelsson, John Skoog förundersökningsledare.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drönarbild över de skadare husen efter den kraftiga explosionen i centrala Linköping på fredagen.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker på plats intill byggnaden på kvällen efter den kraftiga explosionen.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fredagens explosion i centrala Linköping utreder nu polisen om det kan finnas ett samband mellan den och en annan detonation som ska ha skett två dagar tidigare.

– Vi är intresserade av alla iakttagelser i det här området ,säger spaningsledaren John Skoog på en extrainsatt presskonferens.

Mer än 200 lägenheter skadades av explosionen i Linköping i fredags. Två personer fick vårdas på sjukhus.

På en extrainsatt presskonferens på tisdagen meddelade polisen att man nu utreder om det finns ett samband mellan den explosionen och en detonation som ska ha skett två dagar tidigare, på onsdagen den 5:e juni vid 18-tiden på Kylarevägaren vid Braskens bro. Ingen ska ha skadats i den explosionen.

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med med vittnen som befunnit sig i närheten och kan ha sett eller hört onsdagsexplosionen.

– Vi är intresserade av alla iakttagelser i det här området, säger spaningsledaren John Skoog.

Sana Zahra om explosionen i Linköping: ”Väckt upp minnen”.

Har knackat dörr

Polisen har knackat dörr både i området med de svårast skadade lägenheterna, men också i ett utökat område för att få veta mer om händelsen.

Ett stort arbete har genomförts från polisens sida i det här ärendet.

– Det har varit ett intensivt utredningsarbete. Vi har hållit över 300 förhör, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott på polisen. 

Man har också fått in mer än 100 tips i samband med explosionen som man bearbetar. Polisen betonar dock att man fortfarande vill ha mer information från allmänheten om vad den har sett under fredagen.

Om man har sett ”avvikande beteenden” eller något annat som man tror kan vara av intresse för polisen ska man höra av sig på tipsnumret 114 14.

– Det är bättre att låsa oss värdera informationen, vi tar tacksamt emot den, säger lokalpolisområdeschef Anna Lindqvist.

Hämndaktioner oroar polisen efter explosionen i Linköping.

Polisen vill inte låsa sig

Vem eller vilka som ligger bakom dådet är dock för tidigt att säga.

– Vi har flera olika arbetsteorier. Det är för tidigt att låsa sig vid någon typ av gärningsmannaprofil, säger spaningsledaren John Skoog.

Tidigare har polisen sagt att man misstänker någon form av organiserad brottslighet ligger bakom händelsen. Enligt uppgifter till Expressen var en 29-åring från ett mc-gäng måltavlan för sprängdådet.

Polisen vill också ha fler tips om en lådcykel. De initiala uppgifterna är att explosionen har skett intill ett cykelställ i ett cykelskjul utanför Ådalagatan 1.

– Vi önskar fortfarande komma i kontakt med alla personer som har gjort iakttagelser av en cykel med en låda framtill i området av de anslutande kvarteren tiden före brott. 

Ett arbete pågår med att säkra brottsplatsen och polisen ska genomföra ytterligare tekniska undersökningar.

Övervakningsfilmer från platsen för fredagens explosion ska också gås igenom.

– Det är många timmar film, säger Daniel Axelsson.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/linkan/

23-åriga Urmi säljer sin kropp för 45 kronor på ”Bordell-ön”

Unga kvinnor tvingas till ett liv i exil • Tanzanela, 25: ”Härifrån tar sig ingen ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.