Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Hundar blir levande måltavlor för kriminella

Hunden Hjalle blev svårt knivskuren under ett ingripande mot butiksrånare. Foto: POLISEN
Polishundar jobbar på en avspärrad brottsplats. Foto: PEO MÖLLER / KVP
Polishunden Django blev knivhuggen i bröstet av en gärningsman i Landskrona. Foto: POLISEN NORDVÄSTRA SKÅNE

Nu larmar polisens hundförare om brottslingars allt fler och råare överfall på deras fyrfota kolleger. 

Polishunden Eddy, 8, fick ett psykiskt trauma efter att ha blivit misshandlad med hammare. 

– Hans tillit till människor fick sig en knäck, från den ena dagen till den andra blev han helt enkelt en elakare hund. Innan hade han tagit för givet att alla var snälla, även ”busarna”, säger Eddys förare till Aftonbladet

Polisens hundförare larmar nu om en oroväckande trend – allt fler och mer hänsynslösa attacker mot deras trogna polishundar. 

Expressen har tidigare rapporterat om polishunden Django som blev knivhuggen i bröstet av en gärningsman under ett ingripande i Landskrona i juli. 

 

Django efter attacken. Foto: POLISEN NORDVÄSTRA SKÅNE
Django kunde i augusti gå tillbaka i tjänst efter att ha vilat upp sig efter knivattacken. Foto: POLISEN NORDVÄSTRA SKÅNE

Django kunde dock återvända i tjänst efter en tids vila. 

Polis: "I dag finns inget rent spel"

– Förr gjorde gärningspersonerna allt för att försöka slita sig loss från hunden men man hade inte en tanke på att greppa tag i ett tillhygge och slå eller hugga hunden. Det fanns en inbyggd moralisk kompass som talade om att ”så gör man bara inte”. Idag finns inget rent spel överhuvudtaget. Kadern av människor som är riktigt farliga är betydligt fler i dag och de drar sig inte för att skada även våra hundar, och det är något vi måste förhålla oss till, säger Glenn Andersson, utbildningsansvarig vid polishundenheten Region Syd, till Aftonbladet

Polishunden Hjalle vilade upp sig efter rånarnas knivmisshandel. Foto: POLISEN

 

Hjalle blev knivhuggen av butiksrånare

För tre år sedan skadades polishunden Hjalle svårt när han jagade efter två butiksrånare i Västerås. 

Rånarna högg honom tre gånger över kroppen – men hunden överlevde attacken och kunde återgå i tjänst. 

Men hos en annan polishund, Eddy, fick en hammarattack svåra psykiska följder, berättar hans förare för Aftonbladet. 

Efter att ha bitit tag i armen på en man som hotade hans husse med ett föremål så slog gärningsmannen Eddy upprepade gånger i nacke och huvud med en hammare. 

Eddys personlighetsförändring efter attacken

Han berättar att Eddy efter händelsen har förvandlats från en snäll polishund till att bli mer elak. 

Och hundföraren har blivit mer försiktig efteråt. 

– Hunden är ett extremt bra vapen, men man har alltid ett säkerhetstänk. Om jag misstänker att någon har en kniv skickar jag inte hunden automatiskt eftersom risken är stor att han skadas, säger han till Aftonbladet

Hundförare som tidningen varit i kontakt med föreslår att Sverige följer USA:s exempel och klassar attacker mot polishundar som våld mot tjänsteman – i stället för skadegörelse eller grov skadegörelse som är den nuvarande rubriceringen. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.