Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen hjälper damen – hyllas världen över

Bilden på damen och polisen har nu spritt sig över världen och bland annat fångats upp av brittiska tidningar.
Foto: Frida Sundkvist
Även den här bilden på en annan polis har också berört.
Foto: Joel Pettersson

Den tungt beväpnade polisen hjälper en äldre dam förbi ett övergångsställe timmen efter terrorattacken i Stockholm.

Bilden har nu fått spridning världen över.

– Den bidrar till att sprida en bild full av värme mitt i alla det tragiska som hände, säger fotografen Frida Sundkvist.

Starka bilder har spridits i efterspelet av terrorattacken i Stockholm.

Frida Sundkvist, som arbetar för Svenska Dagbladet, var en av dem som fångade ett starkt ögonblick med sin kamera. Bilden visar hur en tungt beväpnad polis hjälper en äldre dam över ett övergångsställe på Fridhemsplan i Stockholm strax efter attacken.


LÄS MER: Det vet vi om dådet i Stockholm 


Frida Sundkvist berättar att de beväpnade poliserna bevakade korsningen och svarade på frågor från människor i området. Efter dådet stängdes kollektivtrafiken av och många undrade hur de skulle kunna ta sig tillbaka hem.

– Sedan såg jag den här kvinnan som hade gått fram till den här tungt beväpnade polismannen och bad om hjälp att komma över vägen. Så jag tog den där bilden, berättar Frida Sundkvist.

"Värme i allt det tragiska"

Hon frågade sedan polisen på bilden om det var okej att lägga ut den. Och det var det.

Bilden på damen och polisen har nu spritt sig över världen och bland annat fångats upp av den brittiska tidningen The Independent. 

"Underbart ögonblick av vänlighet fångat mitt i skräcken i Stockholmsattacken" skrev tidningen.

Frida Sundkvist berättar att även amerikanska CNN frågat om bilden.

Nordiska tidningar har också publicerat den, exempelvis norska Aftonposten och Dagbladet som visar den under rubriken:

"Här är Stockholmarnas svar på angreppet: Medmänsklighet och pizza med okända"

Bilden har även fått en stor spridning på sociala medier.

– Jag är jätteglad och stolt över att jag tog den här bilden och att den bidrar till att sprida en bild full av värme mitt i alla det tragiska som hände, säger Frida Sundkvist.https://twitter.com/Frisund/status/850361449893564417


Polisen hyllas för sina insatser

Det finns en till bild på en polis som hjälper en kvinna med en kasse som fått stor spridning. Frida Sundkvist pratade med polisen under fredagen.

– Jag visade honom den bilden jag tagit. Då berättade han att han själv hade hjälpt en kvinna som bodde precis i närheten av Drottninggatan, en 92-årig dam, över avspärrningarna och hem.


LÄS MER: Följ rapporteringen om terrorattacken på Drottninggatan◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.