Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen har stormat demonstranter i Kiev

Polis har stormat demonstranternas läger i centrala Kiev, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Mer än 1 000 poliser slog järnring runt folksamlingen på Självständighetstorget och enligt AFP:s utsände har demonstranter attackerats med batonger, samtidigt som folksamlingen slår tillbaka med vattenkanoner.

– Vi kommer aldrig att förlåta detta, säger oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk.

Efter ett par dagars lugn i den ukrainska huvudstaden börjar det återigen bli oroligt.

Kravallutrustad polis - över 1000 till antalet - ska enligt Sky News ha stormat demonstrant-lägret på Självständighetstorget i de centrala delarna av staden.

Demonstranterna ska enligt AP ha skrikit "skäms!" och "vi kommer att vara kvar!" samt sjungit den ukrainska nationalsången. Polisen ska först ha försökt riva lägret, men backade tillbaka när de stötte på patrull från demonstranterna, som sedan förstärkte sina barrikader med oljetrummor och ved, skriver AP.

Åtta personer har gripits

Sky News skriver att poliserna slog sönder flera tältläger, medan demonstranterna vädjade: "Skada oss inte." Polisen i Kiev rapporterade för Kyiv Post att åtta personer greps för huliganism efter natten.

På onsdagsmorgonen inleddes de våldsamma sammandrabbningarna igen. AFP:s utsände vittnar om brutala polisattacker med batonger och demonstranter som försvarar sig med käppar och påkar.

Folk som befinner sig inne i rådhuset använder iskallt vatten från brandsläckningsanläggningar som en slags vattenkanoner, vilket tvingade en del av poliserna att retirera in i sina polisbussar.

Ryska nyhetsbyrån Interfax har återkommande rapporterat utförligt om att poliser skadats vid sammandrabbningarna men varit fåordig om skadade demonstranter. Enligt Interfax leds demonstranterna av "parlamentsledamöter från oppositionen".

"Kommer aldrig förlåta"

Ukrainas hårt pressade president Viktor Janukovytj försöker hitta balansen i den akuta politiska krisen.

Och oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk fortsatte att rikta skarp kritik mot nuvarande presidenten.

– Vi kommer aldrig förlåta det här. Det kommer att komma miljoner människor och regimen kommer att kollapsa, sa han under onsdagen, enligt Sky News.

Men kursen mot EU ligger fast och gripna ska släppas, lovar Viktor Janukovytj – men kallar samtidigt protesterna ett hot mot nationens säkerhet, skriver TT.

Presidenten träffade under tisdagen sina tre företrädare – Leonid Kravtjuk, Leonid Kutjma och Viktor Jusjtjenko – för överläggningar om krisen. Efteråt kom uttalanden via Interfax-Ukraina och bilder i ukrainsk tv där Janukovytj tog till orda om det spända läget i Kiev.

– Jag talade med riksåklagaren i går. Jag bad honom hitta ett sätt att släppa och befria vissa som inte har gjort allvarliga brott. Folk som har små barn, unga familjer, kommer att släppas, lovade presidenten bland annat.

Den ukrainske presidenten träffade senare på kvällen EU:s utrikeschef Catherine Ashton, som rest till landet för att försöka hitta lösningar på landets politiska kris.

Hon skulle även träffa representanter för oppositionen och för det ukrainska civilsamhället, uppger TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.