Stort polistillslag mot
Akilov-kopplat företag

Polisen har vid tolvslaget mellan söndagen och måndagen slagit till mot ett asbestföretag i Sollentuna.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Den misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov har jobbat som asbestsanerare i Stockholmsområdet.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Det stormade företaget kopplas till Akilov.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
På bild syns poliser med höjda vapen.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Via anställning på underentreprenören skickades Akilov till olika byggen där han sanerade asbest.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39, har jobbat som asbestsanerare i Stockholmsområdet.
1 / 7

Sent på söndagskvällen slog Stockholmspiketen till mot ett asbestföretag i Sollentuna norr om Stockholm – ett företag som kopplas till den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39.

– Han har aldrig jobbat för oss, men han var dock och jobbade genom en underleverantör, säger ägaren.

Sent på söndagskvällen slog polisen till mot ett saneringsföretag i Sollentuna. Utrustade med hjälmar och tunga vapen syns Stockholmspiketen storma lokalerna. Enligt uppgift till Expressen var minst 15 polisbilar på plats. Tillslaget gjordes mot ett företag som kopplas till den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov.

Förra året arbetade Akilov på ett saneringsföretag i byggbranschen i Stockholmsområdet – företaget har i sin tur fungerat som underentreprenör för det företag som polisen slog till mot under söndagskvällen.

Polisen vill inte uttala sig alls om händelsen.

Ägaren: Rakhmat Akilov har varit här

Företagets ägare säger att Rakhmat Akilov sökt jobb på företaget, men att han inte fick det. Han bekräftar dock att Akilov arbetat för dem genom underentreprenören.

– 39-åringen har aldrig jobbat för oss, han var dock och jobbade genom en underleverantör. I oktober 2015 hade vi dock en anställningsintervju med honom, men han fick aldrig jobbet. Han hade inte den specialkompetens som behövdes.

Enligt företagets ägare var den terrormisstänkte där senast för sex månader sen.

Bilder visar tillslaget i norra Stockholm.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

– Hade han lämnat kvar något så hade vi ju märkt det för länge sedan. Jag vet inte vad polisen tog med sig, det lär jag märka i morgon, säger ägaren.

– Jag har precis varit och pratat med polisen, jag vet inte hur mycket jag kan säga. Media har ju ringt i två dagar så jag tänkte att det var på tiden att polisen hörde av sig.

Ägare säger att polisen varit i dennes hem, gällande Rakhmat Akilov.

– De hade varit hemma hos mig. Jag var och jobbade på ett annat företag och där inne var det dålig mottagning. När jag kom ut hade det ringt massor, min sambo sa att polisen varit hemma.

– Jag träffade dem här på jobbet, några civilklädda poliser berättade att de hade beslut om husrannsakan nere på företaget.

Ägaren: "Jätteförvånad"

Ägaren berättar att han blev uppringd när tillslaget började och han fick frågor om vilken koppling företaget hade till Rakhmat Akilov.

Det stormade företaget kopplas till misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

Han säger att han är "jätteförvånad" och tycker att det är "bisarrt" att de går in med full insatsstyrka då de varit öppna med alla kopplingar som finns.

– Jag kan förstå det eftersom det är en sådan stor händelse, där världens blickar är riktade mot en och att polisen måste vända på varenda sten. Men jag kan inte ringa in någon koppling mellan företaget och det som har hänt förutom att han varit på intervju, säger ägaren.

"De slog sönder rutan"

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressen har varit i kontakt med en person som jobbar på företaget och som låg och sov när Stockholmspiketen slog till. Enligt honom krossade polisen en ruta vid tillslaget.

– Jag vaknade av att jag hade en massa lysen i ansiktet och de sa åt mig att lägga mig ner, säger han.

– Jag har inte fått veta någonting. Jag blev först satt i ett rum och sen tog de ut mig till en bil. Jag antar att det har med det som hände i fredags att göra, fortsätter han.

Personen, som inte är misstänkt för någonting, var märkbart tagen och fick efter polisens tillslag städa upp och laga den krossade rutan.

Rakhmat Akilov: Sprängexpert

I samband med att Rakhmat Akilov sökte jobb hos en annan företagare i branschen sa han själv att han var sprängexpert.

På söndagsmorgonen genomförde polisen ett tillslag mot ett annat företag i Sollentuna. I samband med det greps två män, varav en anhölls. Den anhållne är en man i 30-årsåldern med ursprung i Uzbekistan, enligt uppgift.

Tidigare tillslag har genomförts i söderförorten Vårberg och på Kungsholmen i centrala Stockholm. Polisen vill inte säga hur många som är frihetsberövade i ärendet, men säger att det rör sig om "knappt fem".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.