Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Har inte prioriterat våld i nära relationer

Här är dagens toppnyheter inrikes.
Polisen satsar 70 miljoner på bekämpning av våld i nära relationer.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen har i decennier uppgett att man prioriterar våld i nära relationer.

Men enligt kriminalkommissarie Michael Johansson stämmer inte det – utan i stället gäller det motsatta.

– Det enkla svaret är att det polisiära arbete som rör brott i nära relation är eftersatt, säger han till Dagens Nyheter.

I intervju med DN konstaterar kriminalkommissarien Michael Johansson att det polisiära arbetet mot våld i nära relationer varit undermåligt.

– Lägesbilden? Det enkla svaret är att det polisiära arbete som rör brott i nära relation är eftersatt. I decennier har vi påstått att vi prioriterat det, men utan täckning. Det har snarare varit tvärtom, säger han till tidningen.

Samtidigt kan kriminalkommissarien ge besked om nya tag. Michael Johansson, som är verksam inom polisområde Syd, är delaktig i Stockholmspolisens nya och rejäla satsning mot våld i nära relationer.

Det handlar om ”Initiativ Gryning” som ska fokusera på bekämpning av våld mot kvinnor och andra särskilt utsatta brottsoffer. Till det har polismyndigheten avsatt 70 miljoner kronor och 90 nyrekryteringar, rapporterar DN.

Polisen: ”Är också grova våldsbrott”

Förhoppningen är att det ekonomiska hjälpmedlet ska bidra till en mer effektiv och vederhäftig brottsbekämpning, men också till en attitydförändring där brottstypen prioriteras upp.

Utredningarna ska alltså inte längre konkurreras ut av andra brottstyper, så som gängkriminalitet.

– Våld i nära relationer är också grova våldsbrott. Ökar vi användning av kriminaltekniker, använder vi blodsbildsanalyser, säkrar vi spår och vittnesmål i ett tidigt skede så kommer vi nå större framgång även i de här ärendena, säger kriminalkommissarien Erika Frisell, som är en av två operativa chefer inom satsningen, till DN.

Hon fortsätter: 

– Bygger vi dessutom upp en organisation med spaning och underrättelseverksamhet så kommer vi inte bara att rädda liv, utan också höja statusen på uppdraget inom polismyndigheten, säger hon till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.