Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

"Polisen har inte kontrollerat hans alibi"

Publicerad

Rånarna togs på bar gärning av polisen.

I dag häktades de fem misstänkta rånarna i Södertälje tingsrätt – men en av de misstänktas advokater menar att bevisningen är alldeles för tunn.

– Man kokar soppa på en spik, säger 22-åringens advokat, Slobodan Jovicic.

 

Expressen.se följde häktningsförhandlingen direkt.

Läser du detta på vår mobilsajt? Klicka på play-knappen ovan för att se live-tv och klicka på play-knappen nedan för att följa direktrapporteringen i text.

Läser du detta i vår iPhone-app? Klicka här för att följa rapporteringen.

Ett 20-tal journalister väntade på att häktningsförhandlingarna mot de fem misstänkta rånarna skulle börja i Södertälje tingsrätt.

Och utanför häktningssalarna var uniformerade och beväpnade poliser på plats.

Klockan nio inleddes förhandlingarna mot en 22-årig man och mot den 26-årige man som sköts i huvudet och är begärd häktad i sin frånvaro.

Den misstänkte 22-åringen såg tagen ut av stundens allvar när han ställdes inför häktningsdomaren i Södertälje tingsrätt. Han satt intill sin advokat Slobodan Jovicic.

Han var klädd i en mörk, lång vinterjacka, träningsbyxor och med några dagars skäggstubb.

Bestrider yrkanden

Åklagaren Marie-Louise Pettersson vill få honom häktad misstänkt för grovt rån på Storgatan i Södertälje den 4 januari och grovt vapenbrott i Norsborg den 4-5 januari.

– Han bestrider åklagarens yrkanden utöver det om stängda dörrar, säger hans advokat Slobodan Jovicic.

Advokaten hävdade också för rätten att hans klient har ett alibi.

– Min klient har lämnat ett alibi, som polisen inte kontrollerat.

Förhandlingen mot den misstänkte rånare som svävar mellan liv och död efter att ha träffats av ett polisskott pågick samtidigt i rummet intill.

Tingsrätten meddelade att den 26-årige mannen häktas på sannolika skäl för grovt rån i sin frånvaro. Hans advokat Serpil Güngör meddelade direkt efter häktningsförhandlingen att kommer att bestrida den.

– Med tanke på hans tillstånd så kommer jag att göra det. Han svävar mellan liv och död, sade 26-åringens advokat.

Lite senare stod det klart att även 22-åringen häktas, för grovt rån och även för grovt vapenbrott.

– Det är tunt och man måste styrka upp och tar därför upp det här brottet. Man kokar soppa på en spik, säger advokaten Slobodan Jovicic.

"Inte brytt sig om alibit"

Han menar även att hans klient har ett alibi som rätten inte har undersökt.

– Utan att vara oförskämda så är vi kritiska till att det har varit på det här sättet, att man inte har brytt sig om att kolla hans alibi, sade Slobodan Jovicic till journalisterna på plats efter att hans klient hade häktats.

Förhandlingarna fortsatte sedan med den 21-åriga kvinnan. Hon såg nedstämd ut och gömde sig under svart jacka. Anhöriga till henne fanns på plats som stöd i rättssalen. Kvinnan häktades för medhjälp till grovt rån, och såg förhållandevis samlad ut vid sidan av sin advokat Arvid Danielsson:

Efteråt sa han:

– Hon förnekar brott.

Även den 22-åriga kvinnan har häktats, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån. Många av hennes anhöriga fanns på plats för att stötta henne. När hon leddes in till rättegången slöt en äldre anhörig upp vid hennes sida och viskade:

– Var stark!

Slängkyss

Efter att rätten beslutade att 22-åringen hade häktats kastade hon en slängkyss till sina anhöriga som satt på den främre bänkraden. När hon sedan skulle ledas ut ur Södertälje tingsrätt av polis såg hon skärrad ut, och tappade sin ena toffla på väg mot hissen i vilken hon skulle åka ner till tingsrättens entré. En av de äldre anhöriga bröt ihop, grät och skakade, och flera av de anhöriga grät.

Dagens häktningsförhandlingar avslutades med att även 19-åringen häktades, på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Enligt en av hans anhöriga på plats har även han uppgett alibi, och de anhöriga menar att både 19-åringen och hans 21-åriga syster är oskyldiga.

– Vi fick en chock när vi fick höra det här. Och vi vet var de var vid den här tiden. De har inte gjort det, säger den anhörige till Expressen.se.

Även 19-åringens advokat säger att hans klient nekar till anklagelserna:

– Han bestrider brott, säger hans advokat Martin Cullberg.

En till greps

På tisdagseftermiddagen greps ytterligare en person för delaktighet i det uppmärksammade guldrånet.

Polisen är förtegen om hur gripandet gick till.

– Personen i fråga var vid gripandet anhållen i sin frånvaro, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag