Foto: Michael Töpffer
 Foto: Michael Töpffer

Polisen har dragit
in Annétthes pass

Publicerad

THAILAND/STOCKHOLM.

Polisens jakt efter bedrägerimisstänkta ex-moderatpolitikern Annétthe Zettergren, 58, går vidare.

Enligt uppgifter till Expressen.se har nu hennes svenska pass ogiltigförklarats.

Expressen.se kunde på torsdagen visa hur Annétthe Zettergren solar i turistparadiset i Thailand - efter att den 24 september flytt Sverige, då hon var misstänkt för att ha lurat skattebetalarna i Värmlands landsting på upp till fyra och en halv miljon kronor och för att ha stulit ytterligare nästan en miljon från sin tidigare sambo Jan-Olof Sandersson.

Kan inte lämna Thailand

Kammaråklagare Barbro Brännlund, som leder förundersökningen, har nu begärt Annétthe och hennes manlige släkting utlämnade från Thailand, vilket är en process som kan ta tid.

Den manlige släktingen är häktad i sin frånvaro och misstänks för grovt penninghäleri, då åklagarmisstankarna mot honom består av att han ska ha upplåtit sitt bankkonto åt Zettergren. Eftersom deras svenska pass är utfärdade av svenska polismyndigheter kan de också ogiltigförklara passen. Enligt uppgift till Expressen.se har det nyligen skett med Annétthe och hennes släkting.

– Nu kommer de ju inte ut ur landet. Det är förstås en försvårande omständighet, säger Bertil Olofsson vid rikskriminalpolisen med mångårig erfarenhet av internationellt polissamarbete.

Kammaråklagare Barbro Brännlund säger om poolbilderna från Thailand:

– Det bekräftar det vi visste hela tiden, att hon befinner sig där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag