Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Polisen har bra bild om vem som är kriminell”

Johan Forssell (M) och Mikael Damberg (S) i Agenda.
Inrikesminister Mikael Damberg (S)
Foto: SVT / Skärmdump
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
Foto: SVT / Skärmdump

Att krypteringstjänsten Encrochat hackats har lett till hundratals gripanden i Sverige – flera med kopplingar till kriminella nätverk. 

Men svensk polis hade inte kunnat göra vad fransk polis gjorde – vilket debatterades under söndagens Agenda.  

– Regeringen talar väldigt tufft om gängkriminaliteten, men i verkligheten är man svag, sa moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. 

Fransk polis fick tillgång till Encrohats servrar för ett drygt år sedan, och lyckades i realtid läsa av användarnas chattar, vilket lett till att flertal gängkriminella åtalats. Hade servrarna i stället stått på svensk mark hade inte avlyssningen varit möjlig – Sveriges lagstiftning tillåter inte att någon som inte misstänks för brott avlyssnas.

Under söndagens Agenda diskuterade inrikesminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell frågan. 

Johan Forssell vill att polisen ska få möjlighet att avläsa gängkriminellas telefoner, även om de inte är brottsmisstänkta. Mikael Damberg säger att det inte är helt uteslutet, men säger samtidigt att först vill att åtgärder som redan införts ska utvärderas. Han nämner bland annat att polisen fått möjlighet till hemlig dataavlyssning sedan förra året.

Invändningen: Finns ingen definition på gängkriminell 

Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund varnar för att sådan avläsning skulle inkräkta på mänskliga fri- och rättigheter. Hon påminde om att det inte finns någon definition på vad det innebär att vara gängkriminell. 

– Dels inkräktar det på de demokratiska värdegrunderna i samhället, för om vi har ett samhälle där många blir övervakade på olika sätt så finns det risker att medborgare inte vågar utöva sina rättigheter såsom åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet, sa hon. 

”Tar frågan seriöst” 

Johan Forssell menar att det i så fall bara skulle drabba ”aktiva gängkriminella” och pekar på Danmark, där en domstol först godkänner avläsning. 

– Min bild är att svensk polis har en väldigt bra bild på vilka som ingår i gäng och inte, säger han. 

Mikael Damberg säger att han ”tar frågan seriöst” och därför inte vill stressa fram något. 

– Jag tycker att man ska klargöra hur andra länder har gjort, vilka lagrum de använder. Jag tycker också man ska utvärdera hur hemlig dataavläsning kan användas eftersom rikspolischefen säger att hemlig dataavläsning, som redan finns nu, kan skapa ett Encrochatavslöjande om året. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.