Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rättsexperten kräver nu mer resurser

Rättsexpert Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince

På två dygn har fem människor mördats i Stockholms undre värld.

På en extrainsatt presskonferens vädjade polisen om förstärkning – och Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, kräver mer resurser:

– Till teknisk bevisning som övervakningskameror – teknik låter sig inte skrämmas, som vittnen kan göra, säger han.

Dubbelmord i Hallonbergen på tisdagsmorgonen.

Mord i Alby på tisdagskvällen.

Dubbelmord i Kista på onsdagskvällen.

På en extrainsatt presskonferens på torsdagen berättade Stockholmspolisen att man just nu utreder 47 mord och 57 mordförsök – och att man ser alla fem mord nu i veckan som en del av uppgörelserna i stadens undre värld.

– Vi kan konstatera att det rör sig uteslutande om gängmiljö. Det är kända konflikter och impulshandlingar som är svåra att avvärja, säger Patrik Ungsäter, kommenderingschef.

Tolv pågående konflikter¨

Stockholm har i år hittills drabbats av 17 skottlossningar. Gunnar Appelgren, samordnare för operation Mareld som syftar till att få kontroll över Stockholms organiserade brottslighet, sa på presskonferensen:

– Vi har nu tolv pågående konflikter där det finns risk för dödligt våld. Sex i nord, sex i syd.

Rättsexpert Sven-Erik Alhem pekar ut vapenfrågan som central. Bara i södra Stockholm har polisen beslagtagit 17 Kalasjnikovs under slutet av förra året och hittills i år. Gevären tros ha smugglats in från Balkan, uppgav polisen presskonferensen. Alhem:

– Att få tag i illegala vapen är alldeles för lätt. Rättsväsendet har inte tagit problemet på allvar utan låtit vapnen flöda in. Vi behöver stentuffa domar vid innehav av illegala vapen.

Alhem: Vill ha en aura av farlighet

Upprinnelsen till dubbelmordet i Hallonbergen i tisdags kan vara att en av de mördade har varit vittne i en mordutredning. Nu vill Alhem att polisen får större resurser till exempelvis övervakningskameror.

– Teknik låter sig inte skrämmas, som vittnen kan göra. De kriminella vill skapa en aura av farlighet – när vittnen misstänks ha skjutits blir det en krydda som leder till att människor inte vågar träda fram.

Efter dubbelmordet i Kista på onsdagskvällen – där två män sköts ihjäl, varav en Lejonen-ledaren Merhawi Aregai, 26 – säger Alhem:

– Många har sagt till mig att så länge gäng gängmedlemmar bara dödar varandra, så gör det inget. Det är ett jättefarligt sätt att tänka: Alla människoliv är jätteviktiga och lika mycket värda. Man får aldrig låta ett samhälle skapa sina egna normer.

Hittades i en trappuppgång

En man hittades död i en trappuppgång Alby i södra Stockholm sent på tisdagskvällen.

Polisen misstänker mord och en man har anhållits i sin frånvaro.

Lars Byström, talesperson vid polisen i Stockholm, under torsdagseftermiddagen:

– En man är fortfarande anhållen i sin frånvaro av åklagare. Vi misstänker alltså en person, och letar vidare efter denna.