Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Göran: ”Man blir otroligt bekräftad”

På plats under kärleksmanifestationen var bland andra den erkända fotografen Kate Gabor.
Foto: KATE GABOR
När Göran Martinsson fick sina första blommor laddade hans kolleger upp en bild på dem i polisbilen på Södermalmspolisens Twitter.
Foto: POLISEN
Under söndagen arbetade Göran Martinsson med kärleksmanifestationen som hölls på Sergels torg.
Foto: POLISEN

Under söndagen arbetade Göran Martinsson, 47, gruppchef för trygghetsgruppen vid Södermalmspolisen, med kärleksmanifestationen som hölls på Sergels torg.

Flera gånger fick han pausa samtalet eftersom människor kom fram för att tacka honom. Stödet för polisen har varit enormt i sociala medier.

– Man blir så otroligt bekräftad just nu, man vet inte hur man ska förhålla sig till det här, säger Göran Martinsson.

– Man är inte riktigt van vid det. Det är man inte.

Polisens bilar har täckts med blommor och flera privatpersoner har lämnat blommor till polisen ute på stan. När Göran Martinsson fick sina första blommor laddade hans kolleger upp en bild på dem i polisbilen på Södermalmspolisens Twitter.

"Bild från kollega som slitit och kämpat i många timmar. Han vittnar om massiv uppskattning från medborgarna" berättade kollegan.https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/850697729160433664


Polisen har placerat en stor del av sina blommor på manifestationsplatsen.

Polisen: "Plattformen är sorg"

Göran Martinsson uppskattar stödet, men poängterar att det har varit en tung händelse.

– Man ska komma ihåg att det finns folk som faktiskt omkommit under den här terrorhandlingen. Plattformen här är faktiskt sorg.

Hur har det varit att jobba under de här förhållandena? 

– Faktum är att det vi har tränat för, det var den målbilden vi hade när det hände. Efter omständigheterna och hur det har slutat har det faktiskt gått bra ut ett polisiärt perspektiv, säger Göran Martinsson.

Han poängterar att det faktum att man är polis inte betyder att man är mentalt förberedd för den här typen av händelser, och att polisen har etablerade rutiner för att stötta sina anställda.

Göran Martinsson berättar att reaktionerna i det stora hela varit positiva – men tillägger att det kommer en vardag igen.

Tusentals visade sin kärlek efter terrorattacken.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Martinsson: "Förståelse för kritiken"

Det har tidigare riktats skarp kritik mot polisen, som genomgått en stor omorganisation. Deras arbete har kritisterats och Expressen har tidigare uppmärksammat poliskrisen runtom i landet. 

Göran Martinsson har förståelse för kritiken.

– Ja, det är klart. Vi är en organisation som håller på att förändas. Ambitionen är att vi ska bli mer effektiva och mer tillgängliga, säger han.

Göran Martinsson tror att insatserna kring terrorattacken kan påverka allmänhetens syn på polisen. Han säger att arbetet har varit framgångsrikt ur ett polisiärt perspektiv.

– Mycket talar för att vi har tagit rätt person och han är anhållen i nuläget. På det sättet får vi en bra credibility (trovärdighet) som organisation att vi löst vår arbetsuppgift. Det tror jag har effekt i framtiden.

Pratar mycket om sina upplevelser

Många har uttryckt sin oro och ställt frågor till polisen. Göran Martinsson berättar att han pratar mycket med sin fru om sina upplevelser i jobbet.

– Ju mer du håller för dig själv då tynger du ditt sinnessätt själv och det drabbar din familj. Såväl som fru som barn som anhöriga, säger han.

Han berättar att hans fru är stolt över hans arbete som polis, men att det så klart finns tillfällen där hon oroat sig.

– Jag har en väldigt jordnära fru. Hon är rätt rationell i sitt synsätt och det är jag tacksam över utifrån mitt perspektiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.