Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen gör upp med ungdomar i basket

Barn och ungdomar får möta polisen och brandkåren på basketplanen på Kista torg.
Foto: Emilie Olsson / EXPRESSEN TV
För andra året i rad har Bonnierförlagen tillsammans med Svenska Basketbollförbundet en basketplan för ungdomar i Kista centrum.
Foto: EXPRESSEN TV
Basket ska föra polis och räddningstjänst närmare ungdomar i området.
Foto: EXPRESSEN TV
Evin Tekes, 18, från Kista: "Nu ser man andra sidor av polisen."
Foto: / EXPRESSEN TV

KISTA. Här gör polis och räddningstjänst upp med ungdomarna – i basket.

– Nu ser man andra sidor av polisen, säger Evin Tekes, 18, om basketsatsningen på Kista torg.

Bonnier Hoops

* Med satsningen Bonnier Hoops får ungdomar möta polis och brandkår på basketplanen på Kista torg.

* Samtidigt är målsättningen att få fler ungdomar att läsa. Författare kommer på besök och böcker finns att låna.

* Bakom satsningen står Bonnierförlagen i samarbete med bland andra Svenska Basketbollförbundet, BK Järva, polisen, Fryshuset, Lugna gatan, Kista galleria, Stockholms stad, Svenska kyrkan, Kista träff och Stockholms brandförsvar.

Ungdomarna trängs på basketplanen på Kista torg. Polisen Anton Larsson springer fram och siktar mot korgen. Han nätar. Nya poäng till ordningsmakten.

– Här ska ungdomar få möta polisen. Motsättningarna som finns bygger ofta på fördomar. Fördomar om vad polisen står för och fördomar om räddningstjänstens uppgifter, säger han.

En bit bort pustar Evin Tekes, ut efter en hård match.

– Alla är glada, spelar och har kul. Det är väldigt positivt eftersom man ser andra sidor av polisen. Man ser inte bara dem när de jagar utan att de också kan ha kul, säger hon.

Polisen Anton Larsson
Foto: / EXPRESSEN TV

Expressen står bakom satsningen

Planen är öppen varje dag. Varje onsdag under sommaren utmanar polisen ungdomar i basket. På torsdagar är det brandmännens tur. Intill planen finns bibliotek och läshörna. Syftet är att ungdomar, polis och räddningstjänst ska mötas och att fler ungdomar ska läsa.

– Det är helt fantastiskt att polisen och brandmännen kommer hit. Ungdomarna tycker att det är hur roligt som helst, säger Magnus Falk, tränare i BK Järva.

Svenska Basketbollförbundet står bakom satsningen, och Expressen är ett av företagen som stöder ungdomsprojektet. I fjol blev det en succé med över 5 000 ungdomar och hundratals utlånade böcker.

Magnus Falk, tränare från BK Järva
Foto: Emilie Olsson / EXPRESSEN TV

– Vi tror verkligen på att basket och läsning hör ihop och att kombinationen är ett bra sätt för oss att möta många olika ungdomar. Vi som jobbar med böcker och läsning ser att allt mer konkurrerar om ungdomars tid och böcker behöver uppmärksamhet på många olika platser. Genom att göra det till en rolig mötesplats hoppas vi också kunna inspirera till kreativa former av läsande och skrivande, säger Bodil Forsberg Unenge på Bonnierförlagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.