Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen gör egen utredning efter kritiken

Efter att polisen Martin Marmgren riktat kritik mot polisinsatsen, där en annan polis sköt ihjäl en man i Husby i maj, väljer Stockholmspolisen att inte kommentera uppgifterna.

De hänvisar i stället till att de själva nu gör en egen utvärdering av händelsen.

– Men vi tar till oss kritiken och tar in den i den utvärdering som vi gör, säger Varg Gyllander, presschef på polismyndigheten i Stockholms län.

Dödsskjutningen den 13 maj i år har pekats ut som den tändande gnistan för upploppen som härjade i Stockholm i våras.

Under lördagskvällen publicerade polisen Martin Marmgren ett långt blogginlägg som innehåller kritik mot hur polisinsatsen sköttes.

Han betonar han att han inte "skuldbelägger någon speciell person", men att han "anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör".

Vill inte kommentera

Martin Marmgren riktar specifik kritik mot polisens taktik, samt det faktum att poliserna inte förhördes individuellt efter skotten.

Varg Gyllander, presschef på polismyndigheten i Stockholms län, vill i dagsläget inte kommentera kritiken.

– Vi har, av flera skäl, valt att inte kommentera innehållet i kritiken. Dels för att vi själva utvärderar hela händelsen, och dels för att änkan har begärt att få en överprövning av åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot polisen, säger han till Expressen.se.

Han vill dock betona att polisen inte har några synpunkter på att anställda lyfter fram den här typen av frågor.

– Vi lyssnar på all kritik som framförs mot polisen. Vi tycker att den är värdefull. Det är bra att polisanställda öppet redovisar sina synpunkter och åsikter, säger han.

Startat egen utvärdering

Hittills har den inblandade enheten, piketpolisen, utvärderat händelsen på ett "ganska informellt sätt".

Nu ska alltså även polisledningen i Stockholm ta in piketens utvärdering och själva utreda händelsen.

– Jag pratade med biträdande länspolismästaren i dag, och vi sa att vi naturligtvis tar in åsikterna från det här blogginlägget i den utvärderingen, säger han.

Den här polisen lyfter specifika frågor om hur polisinsatsen gått till. Vem kan svara på dem?

– Vi kommenterar inte det i dag med anledning av att vi själva kommer att ta in kritiken och titta närmare på den. Det är svaret från polismyndigheten, säger Varg Gyllander.