År 2005 anmäldes 14 sexköpsbrott i Östergötland. (Bilden är arrangerad.)
År 2005 anmäldes 14 sexköpsbrott i Östergötland. (Bilden är arrangerad.)

Polisen följer sexköparna till nätet

Publicerad
Uppdaterad
Saltängsgatan längs Motala ström var länge Norrköpings ökända horstråk.
Men i dag sker sexhandeln på Internet.
Det har fått polisen att ändra sina rutiner.
- Vi håller på att utbilda en Internetspanare, säger Ronald Malmkvist vid kriminalunderrättelsetjänsten i Östergötland.
Enligt polisen i Norrköping finns det inte längre några särskilda kvarter i stan där det förekommer sexköp. Prostitutionen har flyttat inomhus. - Det gör det svårt för oss att komma åt den här typen av brottslighet. Tidigare gick tjejerna på gatan, nu förmedlas kontakterna på Internet och sedan träffas de i lägenheter eller på hotell, säger Ronald Malmkvist vid kriminalunderättelsetjänsten i Östergötland.

"Vi får ingenting gratis"

Enligt Ronald Malmkvist försvåras polisarbetet eftersom brottet innebär ett avtal mellan en kvinna och en man. - Sexköp skiljer sig från andra typer av brott eftersom det inte finns en anmälare. Alltså måste vi på egen hand få kännedom om att brott begås. Vi får ingenting gratis som när det till exempel gäller ett bilinbrott då händelsen anmäls till polisen, säger han. Sexköpslagen innebär att det är olagligt att köpa sex men inte att sälja. Därför räcker det inte för polisen att kartlägga var prostitution äger rum och vilka som säljer sexuella tjänster. - Det gör det extra svårt. Vi måste nästan komma på de inblandade i själva akten, eller att det ligger en använd kondom på nattuksbordet och det överlämnas en summa pengar, säger han.

Kräver ständigt aktivt arbete

Men enligt Anders Gripenlöf är det möjligt att komma åt prostitutionen även med den nuvarande lagen, det kräver dock ett ständigt aktivt arbete. - För att komma åt sexköp och prostitution måste man ständigt ligga på och jaga torskarna. Det räcker inte att nöja sig med enskilda punktinsatser och sedan luta sig tillbaka. Då hinner brottsligheten återhämta sig, säger Anders Gripenlöf, tidigare chef för Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Polisen i Östergötland har insett att om de ska lyckas komma åt sexköparna måste de ändra arbetssätt. - Vi håller nu på att utbilda en Internetspanare. Brottsligheten bedrivs i allt högre grad på Internet. Det gäller även narkotika och stöldgods. Polisen måste följa med i utvecklingen och rätta sig efter verkligheten. Det innebär att vi måste ändra våra rutiner vilket kan ta tid, säger Roland Malmkvist.

Traffickinghärva

År 2005 anmäldes hela 14 sexköpsbrott i Östergötland. Anledningen var att en stor traffickinghärva uppdagades. - Vi fick tips och halkade in på det av en slump. Det var två tjejer från Slovakien som sålde sex. Inklusive människohandlarna var det omkring 15-20 personer som åtalades, säger Christer Nord vid våldsroteln i Östergötland. Huruvida det förekommer trafficking i Östergötland i dag vet inte polisen. - Inte vad jag vet, säger Roland Malmkvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag