Eva anser att tavlan skickar ut helt fel signaler, särskilt efter metoo. Foto: PrivatEva anser att tavlan skickar ut helt fel signaler, särskilt efter metoo. Foto: Privat
Eva anser att tavlan skickar ut helt fel signaler, särskilt efter metoo. Foto: Privat
Hon anser att konstföreningen vanligtvis är fantastisk – men den här gången borde de ha tänkt till. Foto: PrivatHon anser att konstföreningen vanligtvis är fantastisk – men den här gången borde de ha tänkt till. Foto: Privat
Hon anser att konstföreningen vanligtvis är fantastisk – men den här gången borde de ha tänkt till. Foto: Privat

Polisen Eva rasar mot tavlan på stationen: "Vi ska inte ha sådan skit"

Publicerad

När polisinspektören Eva gick förbi konsten på huvudkontoret i Stockholm blev hon rejält förbannad.

På väggen hängde en tavla med två lättklädda unga kvinnor som motiv.

– Vi ska inte ha sån skit här. Jag vill inte ha det på min arbetsplats, säger Eva Wettborg.

En tavla upphängd på polisens huvudkontor i Stockholm har väckt stor ilska, och beskrivs som rejält opassande.

Tavlan föreställer två unga kvinnor som poserar i underkläder och slickar på var sin glasspinne till hälsningen "sweet dreams", dröm sött.

– Det blir helt fel. Vi ska inte ha sån skit här. Jag vill inte ha det på min arbetsplats, säger polisinspektören Eva Wettborg, 53.

Den kontroversiella tavlan. Konstnär okänd.Foto: Privat

Borde veta bättre

Det är Stockholmspolisens konstförening som hängt upp tavlan, som en del av det årliga konstlotteriet. När Eva Wettborg, som ofta stöter på utsatta kvinnor i sin yrkesroll, passerade den under gårdagen, blev hon beklämd.

– Vissa tycker att konst ska provocera, men den här typen ska vi inte ha. Det är många på polisen som jobbar med barnporr, trafficking och jämställdhet. Budskapet är under all kritik. Provocera kan vi göra på andra platser, säger Eva.

Hon menar att polisen, särskilt efter metoo-uppropet, borde veta bättre. Eftersom de nu lyft frågor om sexism och jämställdhet förbluffades hon av att tavlan hängts upp.

– Jag fattar inte att man kan ha en sådan total avsaknad av omvärldsanalys.

Eva berättar att hon älskar konst, och har själv varit engagerad i föreningen. Men den här gången blev hon rejält provocerad.Foto: Privat

"Konst kan inte bara vara vackert"

Maria Ellior, en av flera inköpare i konstföreningen, försvarar konstens rätt att väcka känslor. Hon förklarar att det varit ett majoritetsbeslut att köpa in tavlan, trots att hon själv röstade mot inköpet.

– Men konst kan inte bara vara vackert. Konst kan uppfattas olika beroende på vem som tittar. Den kan vara provocerande, det är konstens jobb, säger hon till SVT, som var först att rapportera om tavlan.

Eva Wettborg är av en annan åsikt.

– Jag går på museum om jag vill bli provocerad. Om jag som polis tvingats undersöka barnpornografi ska jag inte behöva möta det här i korridoren när jag går och äter lunch, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag