Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen Eva rasar mot tavlan på stationen: "Vi ska inte ha sådan skit"

Eva anser att tavlan skickar ut helt fel signaler, särskilt efter metoo. Foto: Privat
Hon anser att konstföreningen vanligtvis är fantastisk – men den här gången borde de ha tänkt till. Foto: Privat

När polisinspektören Eva gick förbi konsten på huvudkontoret i Stockholm blev hon rejält förbannad.

På väggen hängde en tavla med två lättklädda unga kvinnor som motiv.

– Vi ska inte ha sån skit här. Jag vill inte ha det på min arbetsplats, säger Eva Wettborg.

En tavla upphängd på polisens huvudkontor i Stockholm har väckt stor ilska, och beskrivs som rejält opassande.

Tavlan föreställer två unga kvinnor som poserar i underkläder och slickar på var sin glasspinne till hälsningen "sweet dreams", dröm sött.

– Det blir helt fel. Vi ska inte ha sån skit här. Jag vill inte ha det på min arbetsplats, säger polisinspektören Eva Wettborg, 53.

Den kontroversiella tavlan. Konstnär okänd. Foto: Privat

Borde veta bättre

Det är Stockholmspolisens konstförening som hängt upp tavlan, som en del av det årliga konstlotteriet. När Eva Wettborg, som ofta stöter på utsatta kvinnor i sin yrkesroll, passerade den under gårdagen, blev hon beklämd.

– Vissa tycker att konst ska provocera, men den här typen ska vi inte ha. Det är många på polisen som jobbar med barnporr, trafficking och jämställdhet. Budskapet är under all kritik. Provocera kan vi göra på andra platser, säger Eva.

Hon menar att polisen, särskilt efter metoo-uppropet, borde veta bättre. Eftersom de nu lyft frågor om sexism och jämställdhet förbluffades hon av att tavlan hängts upp.

– Jag fattar inte att man kan ha en sådan total avsaknad av omvärldsanalys.

Eva berättar att hon älskar konst, och har själv varit engagerad i föreningen. Men den här gången blev hon rejält provocerad. Foto: Privat

"Konst kan inte bara vara vackert"

Maria Ellior, en av flera inköpare i konstföreningen, försvarar konstens rätt att väcka känslor. Hon förklarar att det varit ett majoritetsbeslut att köpa in tavlan, trots att hon själv röstade mot inköpet.

– Men konst kan inte bara vara vackert. Konst kan uppfattas olika beroende på vem som tittar. Den kan vara provocerande, det är konstens jobb, säger hon till SVT, som var först att rapportera om tavlan.

Eva Wettborg är av en annan åsikt.

– Jag går på museum om jag vill bli provocerad. Om jag som polis tvingats undersöka barnpornografi ska jag inte behöva möta det här i korridoren när jag går och äter lunch, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!