Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen efter i natt: Flera av krogarna följde inte reglerna

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Folk promenerar i Stockholm på söndagen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trots rekommendationer om social distansering har det varit gott om folk ute under helgkvällarna i huvudstaden, enligt polisen.Foto: OLLE SPORRONG
Uteservering i Stockholm tidigare i veckan.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Under söndagen fylldes gatorna i Stockholm av människor, unga som äldre, som gav sig ut för att njuta av vårsolen – och uteserveringarna var välfyllda. 

Hotet från coronaviruset tycktes fjärran.  

– Stockholmarna måste skärpa till sig, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionråd. 

Folkhälsomyndigheten har upprepat påmint om att det är allas gemensamma ansvar och skyldighet att göra vad vi kan för att förhindra spridningen av coronaviruset. Exempelvis genom att avstå fester och genom att hålla avstånd till andra både inomhus och utomhus.

”Kan få även friska yngre personer att hamna på sjukhus”

Under söndagen strömmade både yngre, medelålders och äldre stockholmare ut i huvudstaden för att njuta av vårsolen. Sällskap gick i bredd på trottoarerna. 

P4 Stockholm rapporterar om att många slog sig ner på uteserveringarna. 

– Stockholmarna måste skärpa till sig. Många sköter förstås coronahotet ansvarsfullt. Men de som slarvar med avståndet och rekommendationerna sätter både sin egen och andras hälsa på spel. De kanske tar lätt på sjukdomen – men covid-19 kan få även friska yngre personer att hamna på sjukhus. Framför allt borde man visa bättre omsorg om de äldre och andra i riskgrupperna, och om vårdpersonalen. Nu gäller det att hålla ut, hålla ihop – och hålla avståndet, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett uttalande. 

Men på Södermalm i Stockholm har polisen haft fullt upp under helgkvällarna. 

I ett inlägg på Facebook sammanfattar södermalmspolisen Linus helgen. 

”I fredags befann sig ett par hundra ungdomar i Blecktornsparken och på lördagen var det Tanto som gällde.” 

Läge att hämta hem ungdomarna

Vid 21-tiden på lördagskvällen uppmanade även Södermalmspolisen föräldrar att hämta hem sina barn och skrev hur föräldrar och vuxna gärna fick komma till Tantolunden och bistå polisen. 

”Om ditt barn är ute så är det läge att hämta hem nu.” 

Även flera av krogarna var välbesökta i Stockholmsnatten. Och trots de nya reglerna om att krog- och restaurangbesökare ska hålla ordentliga avstånd och att trängsel inte får uppstå verkar det inte följts överallt. 

– Det är verkligen inte tid att ta börja ta lätt på coronasituationen. Även om läget kan verka stabiliserat så smittas fortfarande över tusen stockholmare varje vecka och hundratals dör av covid-19. Vi har över tusen covid-patienter i sjukhusvård – det är en oerhört hög belastning för vården och vårdpersonalen. Vi måste fortsätta hålla oss till myndigheternas rekommendationer tvätta händerna, håll avståndet och stanna hemma om du är sjuk, säger Anna Starbrink (L). 

”Det är ingen fara! Vi är flockimmuna nu!”

Miljöförvaltningen och Södermalmspolisen kontrollerade ett flertal krogar som inte följde riktlinjerna, skriver polisen i inlägget:

”Även krogarna har haft sin beskärda del och under lördagsnatten genomförde Miljöförvaltningen ett antal kontroller för att se om Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs. Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över de rekommenderade antalet gäster.

Polisen Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalm, har även han under helgen uppdaterat om läget på Twitter.

”Fotpatrullerar. Min förmodligen lätt skeptiska och granskande min hälsas av en nöjd skål från en uteservering.
– Det är ingen fara! Vi är flockimmuna nu!
Lite väl optimistiskt ändå.”

Det gäller för barer, restauranger och caféer

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma.

Besökare ska kunna hålla avstånd till varandra. En riktlinje från Folkhälsomyndigheten är att hålla mer än en armlängds avstånd till varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord, inte ståendes vid ståbord eller bardiskar.

Personal ska helst bära ut beställningarna. Om det inte leder till trängsel eller köer är det möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva.

Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel.

Smittskyddsläkare kan i samråd med kommunen stänga ner verksamheter som inte följer föreskriften.

 

För frågor och svar om de nya reglerna, se Folkhälsomyndigheten. 

 

Polisens facebookpost om stöket under helgen, trots coronaspridning och rekommendationer om social distans.Foto: Polisen Södermalm

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Johan Carlson: ”Hoppas kunna testa 100 000 per vecka”.
Vädjan från samhällsbärarna: Vi går till jobbet för er skull.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.