Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: ”Det är inte lugnt i Linköping”

Skottskadad man till sjukhus
Polisinsatsen i Linköping på onsdagen.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisinsatsen i Linköping på onsdagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Både den skjutne mannen och den anhållne mannen misstänkt för mordförsöket i Linköping är kända för polisen sedan tidigare.

Och polisen befarar nu fler oroligheter. 

– Det är inte lugnt i Linköping, framför allt inte i de kriminella miljöerna, säger Jens Öhmark, biträdande lokalpolisområdeschef.

En man i 30-årsåldern skottskadades i en skjutning på onsdagskvällen i Majelden i Linköping. En man i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för mordförsök. Båda är kända för polisen sedan tidigare, säger Jens Öhmark, biträdande lokalpolisområdeschef i Linköping under en pressträff. 

– På platsen kontrollerades en person och man gjorde bedömningen att han hade viktig information och att han kunde ha sett saker. Han medtogs sedan till polisstationen för förhör. Uppgifter framkom sedan som gjorde att han greps och är numera anhållen misstänkt för mord.

Polisen utgår från att fler personer varit inblandade i mordförsöket och utreder även eventuella kopplingar till en bilbrand i Lambohov som startade efter skottlossningen, men också kopplingar till bland annat våldsvågen i Stockholm. 

– Vi håller på att undersöka om det finns en koppling mellan händelsen och de tidigare som inträffat både i regionen och hela riket, säger Jens Öhmark.

Andra skottlossningen på en vecka

Onsdagens skottlossning var den andra skjutningen på en vecka. Natten till fredagen förra veckan sköt någon mot entrédörren i ett flerfamiljshus i Ryd. En lägenhetsdörr träffades men ingen har gripits för händelsen som rubriceras som grovt vapenbrott och grovt olaga hot. 

Skjutningen i Ryd kom inte som en överraskning för polisen enligt Jens Öhmark – och man väntar sig nu fler skjutningar och oroligheter, men var och när vet man inte. 

Han poängterar också att de gängkonflikter som resulterade i sex mord mellan maj 2021 och januari 2022 aldrig slutat. 

 – Vår bild är att det inte har varit lugnt under den här tiden, säger Jens Öhmark.

Ökar resurserna

Men orsaken till att det blivit skjutningar i Linköping igen är mer otydlig för polisen. 

– Jag önskar jag hade svar på det, men det vet vi inte. Vi vet inte varför det har börjat skjutits igen, säger Jens Öhmark. 

Mannen i 30-årsåldern som sköts på onsdagskvällen vårdas på sjukhus. 

Polisen uppger under presskonferensen att man kommer att sätta in fler resurser. 

– Vi har skickat en handfull till Stockholm men resurserna i Linköping är god, säger Jens Öhmark. 

Götblad: ”Vi träffar på 13-åringar med automatvapen i bilar”

”Barnsoldaterna” går under polisens radar • Carin Götblad: ”Det kommer vända – snart”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.