Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Därför stoppade vi inte demonstrationen

I strid med pandemilagen samlades hundratals människor för att tåga genom centrala Stockholm i protest mot just pandemilagen.
Foto: Polisen / Polisen
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flera saker gjorde att polisen inte kunde avbryta massdemonstrationen i Stockholm, säger biträdande kommenderingschef Peter Ågren.

– Vi kan inte bara bunta ihop massa människor i bussar. Hade vi gjort det så hade vi bidragit till en högre smittspridning.

55 personer avvisades, två anmälningar om våldsamt motstånd, en anmälan om blåljussabotage och en om egenmäktigt förfarande upprättades under dagen.

På första maj genomfördes en protest mot coronarestriktionerna i Stockholms innerstad.

Klockan 14 började demonstrationen vid Norra Bantorget, och klockan 14.06 beslutade polisen att upplösa den – eftersom sammankomsten bröt mot pandemilagen.

– Vi gjorde det i stort sett när den drog i gång, säger polisens biträdande kommenderingschef Peter Ågren.

Men alla hörsammade inte polisen, utan demonstrationståget fortsatte upp mot Vasaparken. Vid flera tillfällen blev det konfrontationer mellan polis och demonstranter.

– Det kan bli lite gruff när vi ska kliva in och ta bort människor. Folk vill ju fortsätta demonstrera. Men det får inte bli för stökigt och struligt, då får man släppa efter lite grann.

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Demonstrationen fortsatte

I Vasaparken samlades sedan flera hundra personer och sjöng med i Cornelis Vreeswijks ”I natt jag drömde” och andra sånger.

Först klockan 16 bedömde polisen att det inte längre var en sammankomst, då folk hade börjat lämna platsen.

– Den höll på tills folk valde att lämna. Det tog ett par timmar. Men vi jobbade med att avlägsna folk hela tiden i den takt vi kunde göra.

Det ser ut som att de fullföljde demonstrationen?

– Ja, vad ska man säga. Det är så det ser ut. Om man inte vill anpassa sig till reglerna, då får vi ta i med de medel vi har.

Men har ni fullföljt beslutet att upplösa sammankomsten?

– Det vore väl fel att säga att demonstrationen blev fysiskt upplöst på det sättet, säger Peter Ågren.

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svårt att upplösa demonstration

Att polisen inte avbröt demonstrationen med hårda medel beror på flera saker, enligt honom. Bland annat är det strikt sett inte olagligt att delta i sammankomster och bryta mot pandemilagen, vilket gör att polisen inte med våld får omhänderta personer.

– Det vi gör måste stå i proportion. Eftersom du inte kan begå ett brott, så får vi inte bli våldsamma. Den 6 mars fick vi poliser skadade, men då hade man begått andra överträdelser som gjorde att våldet eskalerade.

En annan sak är att smittskyddsrekommendationerna gör att polisen inte kan samla ihop folk och avlägsna dem.

– Allt handlar om restriktioner på grund av en pandemi. Då kan vi inte bunta ihop massvis med människor i bussar, som vi kunnat göra i tidigare sammanhang. Hade vi gjort det nu så hade vi bidragit till en högre smittspridning.

Har dialogen fungerat med arrangören?

– Ja, jag tycker att vi har haft en dialog och att den har funkat. Sedan har vi haft olika uppfattningar om saker och ting, säger Peter Ågren.

Polisen avvisade sammanlagt 55 personer under demonstrationen. Två anmälningar om våld mot tjänsteman upprättades, en anmälan om blåljussabotage och en om egenmäktigt förfarande efter att egendom skadades vid Norra Bantorget.

Överläkarens ilska:

Förskräckligt oansvarigt, menar överläkare Johan Styrud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.