Förstärkningsvapen som bärs av vissa poliser beror på den förhöjda terrorhotnivån från i höstas. Foto: Polisen
Förstärkningsvapen som bärs av vissa poliser beror på den förhöjda terrorhotnivån från i höstas. Foto: Polisen

Polisen: Därför patrullerar vi med förstärkningsvapen

Publicerad

"Ursäkta, har det hänt något?"

Så inleds ett inlägg på Facebook om poliser som bär förstärkningsvapen i Stockholm.

Inlägget från kontot Polisen Södermalm har på kort tid fått över 4 000 gilla-markeringar.

Oroliga resenärer i kollektivtrafiken i Stockholm frågar polisen om det har hänt något när de ser förstärkningsvapen, enligt ett inlägg av Polisen Södermalm på Facebook.

Nu lugnar de allmänheten.

Anledningen till att polis bär förstärkningsvapen i högre grad i Stockholm är på grund av hotnivån avseende terror som i höstas höjdes.

I inlägget skriver polis att de satsar på extra synlighet i tunnelbanan för allmänhetens trygghet.

"Under helgen har vi fått många frågor av er resenärer i kollektivtrafiken då vi patrullerat med förstärkningsvapen. Sedan Sverige i höstas höjde hotnivån avseende terror finns det i Stockholm alltid tillgänglig personal med förstärkningsvapen", står det i inlägget.

Förstärkningsvapnen som bärs av vissa poliser är kulsprutepistolen MP5. Lars Byström, presstalesperson Polisen Stockholm, förklarar mer om den polisiära beredskapen.

– Det är klart att det kanske är en syn som inte är så vanlig i Sverige. Men jag tror att gemene man förstår att det i vissa situationer kan finnas en anledning att höja den polisiära beredskapen, säger han.

Hur arbetar polisen för att folk inte ska bli oroliga?

– Det är inte meningen att vi ska oroa folk. Eftersom Säkerhetspolisen höjde hotbildsnivån till fyra har det gjorts den här bedömningen att viss personal ska ha den här utrustningen.

Delade åsikter i kommentarsfältet

Inlägget sprids i hög hastighet och fick på bara en timme över 4 000 gilla-markeringar.

Men åsikterna i kommentarsfältet är splittrade.

"Skulle man känna sig tryggare som medborgare av att polisen visar upp gevär på tunnelbanan? Skapar det inte mer otrygghet/oro i samhället?", skriver en person.

"Bra att ni är ute och syns med eller utan vapen", skriver en annan.

Det var i höstas som Säkerhetspolisen meddelade att terrorhotnivån höjdes från tre till fyra på den femgradiga skalan.

 

 

Ursäkta, har det hänt något?Under helgen har vi fått många frågor av er resenärer i kollektivtrafiken då vi...

Posted by Polisen Södermalm on Saturday, February 20, 2016

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag