Löfven bryter tystnaden om Eric, 20: "Riktigt bedrövad"

Foto: Privat
Foto: LÄSARBILD
Foto: Privat
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På måndagen spärrades Norrbackagatan, där Eric Torell sköts till döds, av igen.
Foto: Elin Jönsson
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Nu uttalar sig inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) om dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell med Downs syndrom.

"Det är en djupt tragisk händelse", skriver Johansson i ett sms. 

Även statsminister Stefan Löfven sörjer Eric, 20.

– Det är naturligtvis en oerhörd tragik. Jag blir riktigt, riktigt bedrövad när jag läser om Eric, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Det var under natten till torsdagen som polisen larmades till Norrbackagatan i Stockholm, efter att en beväpnad man iakttagits i området.

Det visade sig senare vara 20-årige Eric Torell med Downs syndrom, som hade rymt hemifrån med en leksakspistol.

Eric sköts till döds av polisen efter att även nationella insatsstyrkan kallats till platsen.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar nu det inträffade:

"Det är en djupt tragisk händelse. Det pågår nu en utredning för att klarlägga vad som hände, och vi måste nu avvakta den", skriver han i ett sms.

Löfven bryter tystnaden 

Dödsskjutningen är den sjätte hittills i år och nu väljer statsminister Stefan Löfven att kommentera dödsskjutningarna till Aftonbladet

– Vi har avsatt mer resurser till polisen än vad myndigheten krävde redan, men behövs det mer resurser, annan utrustning, vad det än är så ska vi göra det, sa Löfven.

– Det är naturligtvis en oerhörd tragik. Jag blir riktigt, riktigt bedrövad när jag läser om Eric, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Annie Lööf: "Ofattbart"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger så här om det inträffade:

– Det är helt ofattbart och jag känner så oerhört mycket med familjen och föräldrarna som drabbas. Jag känner också med de poliser som har varit inne i detta.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterade händelsen på Twitter under torsdagen:

”Så sorgligt”.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1025104441526165508?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1025104441526165508&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fnyheter%2Fa%2FRxdOgA%2Fjustitieministern-om-erics-torells-dod-djupt-tragiskt

Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, skriver på Facebook:

”Eric fick inte leva färdigt sitt liv. Det som hänt är fruktansvärt. Mina tankar går till familjen som mist en älskad. Hjärtat hoppar över ett slag. Jag förutsätter att polisen nu tydliggör vad som gått fel, med respekt för vad som går att kommunicera under pågående, och mycket viktig, förundersökning”.

Regionpolischefen: "Med respekt för familjen"

Enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot ska poliserna ha avlossat ”upp emot åtta skott” mot Eric Torell.

Regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson känner inte till uppgiften om antalet skott, men kommenterar händelsen i stort:

– Jag tänker att våra poliser har i den här situationen uppfattat ett rejält och mycket skarpt hot och agerat utefter ingångsvärden man hade. Man har haft få sekunder att avgöra vad man ska göra, och jag har respekt för den bedömningen, säger Johansson till Ekot.

Regionpolischefen skrev i ett pressmeddelande tidigare under fredagen att hans tankar går till de poliser som avfyrade sina vapen mot Eric Torell:

”Med all respekt för familjen till den avlidne går mina tankar självfallet även till de poliser som varit inblandade i denna händelse”.


LÄS MER: Eric hyllas av vännerna med motorcykelkortege 


"Han var solskenet själv"

Erics tidigare talfröken Barbro beskriver honom som "solskenet själv". En ung kille som alltid var glad, varm och som ville väldigt mycket. 

– Jag var hans talpedagog på lågstadiet och hade honom två gånger i veckan. Jag minns så väl när jag lärde honom att säga "mamma" och han gav mig en stor kram, berättar hon.

Barbro berättar att hon fortfarande har svårt att ta in det som hänt. Under måndagen lämnade hon blommor vid den plats där Eric miste sitt liv.

– Jag tänkte att "det kan inte vara sant". Han som var så söt och go, säger hon och fortsätter:  

– Jag känner att jag måste markera på det här sättet. Jag har aldrig glömt honom. 

Barbro och hennes man lämnade blommor på platsen där Eric sköts till döds.
Foto: Elin Jönsson

Polisens nya ammunition 

Sedan november 2003 har polisen en ny typ av ammunition. Kulan "Speer dot gold". har ett hål längst fram som gör att den expanderar när den träffar sitt mål. På så vis är risken mindre att den ska fortsätta ut och skada någon annan.

Hittills i år har sex personer skjutits till döds av polis, men något samband till polisens nya ammunition finns inte enligt Martin Lundin - poliskommissarie på nationella operativa avdelningen. 

– Jag tror inte man ska dra för stora slutsatser på antalet dödsskjutningar i år. Det gjordes en studie från 2015 kring den här ammunitionen och det finns inget tydligt samband mellan dödsskjutningar och den nya ammunitionen, säger han.

En av anledningarna till att polisen bytte ammunition är att den förra ansågs mer riskfylld att använda.

– Det är två orsaker att man bytte ammunition. Den förra kunde tränga igenom målet och träffa mål bakom. Den nya kulan ger lite större skada, den ger en effekt på personen så att man slipper skjuta fler gånger, säger Martin Lundin.


LÄS MER: Världen reagerar på polisens dödsskjutning 


Blommor har lämnats på platsen där Eric Torell miste sitt liv.
Foto: Elin Jönsson

Åklagaren: "Kommer ta flera veckor"

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om tjänstefel, vilket är praxis när en person dödas av polis.

Arbetet leds av chefsåklagare Martin Tidén. Han vill inte kommentera utredningen:

– Vi kommer lägga locket på helt och hållet tills utredningen är klar. Det kommer ta flera veckor, säger han.

– Det viktiga med den här utredningen är att den bedrivs objektivt.

I nuläget gäller förundersökningen endast tjänstefel, vilket kan förändras om nya omständigheter blir kända under utredningens gång.

Martin Tidén understryker att ingen av poliserna är misstänkta för något i nuläget:

– Om det sen slutar med att ingen blir misstänkt eller om det är tre eller fem poliser som blir misstänkta av olika skäl, det vet man inte.


LÄS MER: Pappan letade efter sin son – fick dödsbesked 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.