Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Billy Evans dödad vid kongressen

Man körde på poliser utanför kapitolium – sköts ihjäl.
Noah Green pekas ut som gärningsman.
Gärningsmannen kom ut ur bilen beväpnad med kniv och sköts till döds.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Polismannen William ”Billy” Evans dog av sina skador efter att två poliser blev påkörda utanför kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC på långfredagen.

Gärningsmannen, som kom ut ur bilen beväpnad med kniv och sköts till döds, har identifierats som Noah Green, enligt flera medier.

”Jill och jag är förkrossade”, skriver president Joe Biden i ett uttalande.

Evans var anställd vid Kapitoliumpolisen sedan 18 år tillbaka och arbetade som ingripandepolis.

Yogananda Pittman, tjänstgörande chef för Kapitoliums polisstyrka, säger i ett uttalande som publicerats på den egna hemsidan:

”Det är med djup sorg jag meddelar nyheten om polismannen William ”Billy” Evans bortgång under eftermiddagen på grund av skador han ådrog sig vid en attack vid norra barrikaden av en ensam gärningsman.”

William ”Billy” Evans var anställd vid Kapitoliumpolisen sedan 18 år tillbaka och arbetade som ingripandepolis.
Foto: USCP

Noah Green pekas ut som gärningsman

Samtidigt har flera medier rapporterat om gärningsmannens identitet. 25-årige Noah Green från Indiana tros ligga bakom dådet. Enligt New York Post ska han ha visat intresse för Nation of Islam, en separatistisk black power-organisation i USA.

Polisen har hittills sagt att man inte tror att dådet är terrorrelaterat.

– Men naturligtvis fortsätter undersökningen för att se om det finns någon form av samband med sådana linjer, säger Robert Contee, polischef i Washington DC.

Brian Sicknick dog vid stormningen

Billy Evans är den andra Kapitoliumpolisen som dött på jobbet i år. Den 6 januari, i samband med stormningen av kongressen, dog även 42-årige Brian Sicknick.

Han skadades i en konfrontation med personer som deltog i stormningen, som skedde efter att USA:s dåvarande president Trump uppmanat sina anhängare att ”gå ner till Kapitolium”. Sicknick lyckades ta sig tillbaka till polisstationen men kollapsade sedan.

Julian Khater, 32, och George Tanios, 39, har åtalats för att ha attackerat Brian Sicknick.

Han var en av fem personer som dog i samband med stormningen av kongressen.

Presidenten: Förkrossad

I ett uttalande på Vita husets hemsida kommenterar Joe Biden händelsen:

”Jill och jag är förkrossade över att höra om den våldsamma attacken vid en kontrollstation vid Kapitolium, under vilken polisen William Evans dog, och en kollega till honom fick livshotande skador”, står det i uttalandet.

Presidenten uppger att han får regelbundna uppdateringar om brottsutredningen.

”Medan vi sörjer ytterligare en förlust av en modig polis vid Kapitolium, har jag beordrat att flaggan vid Vita huset ska vara hissad på halvstång”

Bil har kört över i två poliser och in i avspärrningen.
Knivbeväpnad förare ska ha blivit skjuten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.