Polisen bevakar butik efter stenkastning

Polisen hårdbevakar Hemköps butik i Tjärna ängar i Borlänge efter trakasserier och stenkastning mot personalen.
Foto: Henrik Hansson
Dalapolisen har satt in extrabevakning.
Foto: Tomas Leprince

Polisen hårdbevakar Hemköps butik i Tjärna ängar i Borlänge efter trakasserier och stenkastning mot personalen.

På lördagen tvingades butiken stänga efter att personalen fått stenar kastade på sig och bildäck skurits sönder.

– Nu helt plötsligt blossar det upp något som vi inte vet vad det beror på, säger Terese Awén, butikschef.

Hemköp i Tjärna ängars centrum i Borlänge skulle hålla öppet till klockan 22 på lördagen, precis som varje dag. Men redan vid 19.30 tvingades personalen be kunderna lämna butiken.

Butikschefen fattade beslutet efter att personalen utsatts för trakasserier och stenkastning av en grupp yngre män.

– Det har varit lite stökigt i området, och i går valde jag att stänga vid 19.30. Det var mycket folk utanför, inte i butiken, men vi valde att stänga, säger Terese Awén, butikschef.

– Det är olyckligt naturligtvis, vi har haft det väldigt lugnt och nu helt plötsligt blossar det upp något som vi inte vet vad beror på. Det är naturligtvis jättetråkigt för området och alla inblandade, säger hon vidare.

Polisen hårdbevakar Hemköp

På grund av attackerna, som även Dalarnas Tidningar berättat om, har polisen i Dalarna nu satt in extra bevakning i området kring Hemköp-butiken.

– Det har varit skadegörelse mot personalens bilar vid Hemköp i Tjärna ängar. Man har skurit sönder däck och kastat sten mot personalen och andra i samband med att man byter däck på de här bilarna, säger Björn Mattsson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Vad tycker du om att ungdomar trakasserar personalen på Hemköp? Åse Hanson-Wik, 43, egen företagare, Borlänge: "Det är åt helvete. Polisen måste få agera och ta i med hårdhandskarna. Ungdomarna förstör ju för sig själva. Den här butiken är ju jättetrevlig men jag vill inte gå hit och handla på kvällarna."
Foto: Henrik Hansson
Vad tycker du om att ungdomar trakasserar personalen på Hemköp? Anders Östberg, 49, rektor, Borlänge: "Tråkigt och kanske tyvärr väntat. Mer aktiviter behövs och vi måste hjälpa människor in i samhället. Att de gav sig på personalen är ju en nivå till och mycket oroväckande."
Foto: Henrik Hansson
Vad tycker du om att ungdomar trakasserar personalen på hemköp? Abdirahmaan "Bkady" Barkhadle, 19, studerar, Borlänge: "Väldigt sorgligt! Det är inget personligt mot personalen tror jag, de vill ha uppmärksamhet."
Foto: Henrik Hansson
Vad tycker du om att ungdomar trakasserar personalen på Hemköp? Qudsay Hakimi, 47, språklärare, Borlänge: "Det är inte bra och jag vet inte vad det beror på! Föräldrarna och samhället måste ta sitt ansvar. I mitt hemland är det krig och jag vill ha det lugnt här."
Foto: Henrik Hansson
Vad tycker du om att ungdomar trakasserar personalen på Hemköp? Bodil Bingman, 38, planerare, Borlänge och Olle Bingman, 6 år: "Det är tråkigt och hemskt. Det är en så välkomnande butik. Jag har läst artikelar om det som händer och vet inte vad det kan bero på. Det är nog bra om många goda föredömen finns och visar sig i området."
Foto: Henrik Hansson

Redan i fredags var det oroligt vid butiken. Polisen omhändertog då en man i 25-årsåldern. Samma kväll kastades stenar mot två taxibilar, vars rutor krossades, i Tjärna Ängar i Borlänge, skriver DT.

– Med anledning av flertalet händelser där, och att det har varit oroligt i området, så har vi resursförstärkt under natten, säger Mattsson och berättar att bevakningen fortsätter även under söndagen.

– Vi har en fortlöpande bevakning, hela tiden. Vi har personal som har kontakt med boende i området, och man arbetar vidare med det under dagen.

Yngre män som attackerat

Polisen har upprättat flera anmälningar om brott gällande det som hänt vid butiken. Det gäller dels skadegörelse, snatteri i butik och försök till misshandel i samband med stenkastningen.

Vilka det är som står bakom attackerna är oklart.

– Att det är yngre män kan jag bekräfta. Enligt patrullen är det boende i området som är inblandade. Jag vet inte hur många det är, men det är flertalet. Någon siffra kan jag inte uppge, säger Björn Mattsson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Vad som gjort att just Hemköps personal utsatts för attackerna är oklart. Enligt Dalapolisen finns ingen specifik händelse som pekar ut någon orsak. Butikschefen Terese Awén igen:

– Vi har ingen aning om varför det händer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.