Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen ber militären om flyktinghjälp

Nu vill rikspolischef Dan Eliasson ha hjälp med asylsökande av militärenFoto: Thommy Tengborg/Tt

Polismyndigheten är överbelastad på grund av det stora antalet asylsökande och ber nu militären och civilförsvaret om hjälp, säger rikspolischef Dan Eliasson till Svenska Dagbladet.

I mitten av januari ska rikspolischefen begära förstärkningar i form av personal och resurser av regeringen "före 2020", skriver tidningen, men för att klara det akuta läget rekryterar polisen civilanställda och talar med Försvarsmakten och civilförsvarsförbund om hjälp med "vissa uppgifter".

Gränskontrollerna men också oroligheter på trånga asylboenden, med tillstötande språkförbistringar, lyfts fram som särskilt resurskrävande.

– Situationen innebär ju påfrestningar på lokalsamhället med asylboenden runt om i landet och vi tittar givetvis på vilka tänkbara möjligheter som finns här. Vi har ju ansvar för ordning och säkerhet. Men det finns många goda krafter där ute som kan vara till hjälp i det här läget, säger Fredrik Wallén, presschef på polismyndigheten, till TT.

SvD skrev på lördagen, efter samtal med ett 15-tal poliser och åklagare över landet, att så kallade mängdbrott prioriteras ned, det brottsförebyggande arbetet blir lidande och stressen är hög.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.