I natt publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att över 4 000 romer, en del så unga som två år, kartlagts av polisen i Malmö just för att de är romer.
Flera experter kallar registret grundlagsvidrigt.
– Vi har uttryckligen sagt att vi har fem minoriteter i landet, vars rättigheter vi stöder, och om vi samtidigt undersöker dem på det här sättet så strider det mot grundlagen, säger Olof Ruin, professor emeritus till Expressen.
Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lena Olsson gick tidigt ut och krävde polisen på ett svar:
"Om uppgifterna visar sig stämma är det en stor skandal. Vänsterpartiet kräver i första hand en förklaring av den högsta polisledningen" skriver hon i ett uttalande.
"Det är så pass allvarliga uppgifter att Beatrice Ask bör komma till justitieutskottet och tala om vilka åtgärder hon avser att vidta".
Polisen bekräftar
På måndagsmorgonen bekräftade polisens pressinformatör Lars Förstell Dagens Nyheters uppgifter, men underströk att polisen som myndighet inte står bakom det.
– Det är i strid med alla regelverk, det ska inte finnas. Om vi skulle göra ett sådant register så skulle bland annat jag känna till det. Det finns inget sådant beslut och registret är inte upprättat av myndigheten, säger han.
Enligt Dagens Nyheter innehåller registret uppgifter om svenska romers personnummer, familjeband och folkbokföring.
– Det finns ett register som motsvarar den beskrivningen, men om den beskrivningen är helt korrekt kan jag inte svara på. Jag har andra som sitter och tittar på det just nu.
Lars Fröstell berättar att registret ligger i ett datasystem där det finns väldigt många olika mappar som flera har tillgång till.
Senare under förmiddagen säger Förstell till Aftonbladet att det inte rör sig om ett register utan en analysfil.
Filen ska ha upprättats i programmet Analyst Notebook, som används av dem inom polisen som jobbar med kriminalunderrättelsetjänst.
Hur kommer det sig att registret inte upptäckts?
– Det är inte konstigt att man inte upptäcker det omedelbart eftersom det är en väldigt omfattande databas med oerhört många uppgifter. Det är ingenting som ligger öppet på ett skrivbord. Vi har ju tillståndsgivna register som utförs och upprättas i ett särskilt program. För att få möjlighet att upprätta register av det här slaget så krävs det att man har behörighet till programmet och att man genomgått en utbildning, så det är inte var mans egendom. Det är inte heller så att det ligger tillgängligt i våra datasystem så att vem som helst kan se. Det är den enda förklaringen jag kan ge just nu.
Polisen håller just nu på att hämta in information kring registret för att se vem eller vilka som skapat det och när det skett.
– Vi undersöker hur det här har uppstått och ser till att plocka bort det samtidigt som vi säkrar alla uppgifter som vi behöver för att eventuellt göra en lagföring om det visar sig att någon person begått något fel, säger Lars Fröstell.
Enligt Dagens Nyheter ska bland annat Rikskriminalen, länskriminalen i Skåne och Kriminalunderrättelsetjänster använt registret. Men Lars Fröstell vet ännu inte om det stämmer.
– De som jobbar med register kan gå in och hämta och tillföra uppgifter. Men det betyder inte att de ska se att det finns ett register som handlar om romer eller annat.
Rikskriminalpolisen håller just nu på att undersöka saken.
- Vi tittar på och ser om vi har haft någon tillgång till det, säger Sara Kvarnström, pressekreterare hos Rikskriminalpolisen.
Privatperson JO-anmäler
Under måndagsförmiddagen fick Justitieombudsmannen in sin första anmälan från en privatperson som vill att JO undersöker om polisen brutit mot lagen.
- Vi har just fått in en anmälan via e-post och vi kommer att fundera på hur den ska hanteras. Vi kan inte diskutera hur vi ska handlägga den eller hur JO ska förhålla sig till andra tillsynsmyndigheter, exempelvis datainspektionen, på det här området som har i uppdrag att titta på polisens register och personuppgiftsbehandlingar, säger Per Lagerud, byråchef på JO.
Han tror även att fler JO-anmälningar kommer in under dagen.