Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbråk med flera maskerade personer

Ett storbråk med smällare och ”maskerade” ungdomar bröt ut centrala Kristianstad på fredagseftermiddagen.

Tidigare under dagen skickades polisen till en skola efter larm om maskerade personer och höga smällar.

Smällarna då visade sig komma från polisens egna distraktionsgranater i ett annat ”utredningsärende”.

Samtidigt meddelas att en man har anhållits för mordet i staden på torsdagen.

Vid 17-tiden larmades polisen till Stora torg och gatorna runtomkring i centrala Kristianstad.

– Vi fick in alldeles nyss från en patrull att det är ungdomar som smäller smällare och som stökar allmänt. De unga är delvis maskerade, säger Kim Hild, presstalesperson på polisen, till Kristianstadsbladet.

Enligt tidningens reporter på platsen var det ”tumultartat och kaosigt”.

”Polispatrull på plats vid torget tillkallar biträde av fler patruller då ungdomar börjar kasta smällare och tända facklor i närheten av dem. Ungdomsgänget rör sig sedan från centrum och norröver, i sällskap av flera polispatruller. De fortsätter tända bengaler och maskera sig”, uppger polisen via sin hemsida.

Polisen: Supportrar inblandade

Polisen grep två personer misstänkt för våldsamt upplopp, och en tredje omhändertogs och avvisades från platsen. Enligt polisen handlar det om ”supportrar”, som rörde sig mot ishallen.

Då hade polisen redan larmats om andra händelser i Kristianstad under dagen.

På eftermiddagen larmades polis till NTI-gymnasiet efter samtal om höga smällar. Samtidigt sågs tre maskerade personer vid skolan, rapporterar Kristianstadsbladet.

Då inrymdes skolan.

– Det kom ut en maskerad man från en restaurang, och sen åkte de i väg på en skoter, sa rektorn till tidningen.

Polisen: Vi orsakade smällarna med granater

Kim Hild på polisen sa:

– Vi fick in samtal om att det hörts en hög smäll. Sedan ska gärningsmannen ha stuckit från platsen. Det har setts maskerade personer i området – på elsparkcykel och springande.

Senare uppgav polisen att de höga smällarna kom från dem själva: De hade använt sig av distraktionsgranater i ett ”utredningsärende” i centrala Kristianstad.

”Höga smällar har hörts i centrala Kristianstad i anknytning till en skola på västra Vallgatan och polispatrull skickas till platsen för kontroll. Strax därefter bekräftas det att polis har använt sig av distraktionsgaranter i ett utredningsärende i centrala Kristianstad, vilket har orsakat de höga smällarna. Ingenting har inträffat på den aktuella skolan”, skriver polisen.

20-åring mördad dagen innan

På torsdagen inträffade ett mord i Kristianstad. En 20-årig man sköts då till döds. På fredagen anhölls en man i 25-årsåldern för dådet.

Dokumentationen kring den mördade mannens kriminalitet är omfattande. I samband med att han i april 2020 dömdes till fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott bedömdes vilka riskfaktorer som fanns kring honom. I synnerhet vad gällde dennes ”prokriminella attityder, prokriminellt umgänge och narkotikamissbruk”.

Han hade då varit föremål för polisens insatser sedan han var 14 år gammal. Enligt polisen ingick han redan i 18-årsåldern i ett av de kriminella nätverken på polisens radar. Han bedömdes då som brottsaktiv med direkta kopplingar till gäng där det förekommit ”skjutningar, vapen och våld med dödlig utgång”.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.