Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen anställer 700 personer utan budget

Rikspolischefen Dan Eliasson ryter nu ifrån om personalbristen.

Foto: Sven Lindwall
Polisen vill kunna anställa 2 000 nya poliser och 1 300 civilanställda. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Efter larmen om terrorhot och flyktingströmmar ryter nu rikspolischefen Dan Eliasson ifrån om personalbristen.

Nu ger han klartecken till 700 nya anställningar – trots att det inte finns pengar för det, enligt Sveriges Radio Ekot.

Rikspolischefen pressas även om Sveriges beredskap vid ett terrorattentat.

Han medger i intervjun att polisen skulle ha stora bekymmer med en samordnad attack.

Gränskontroller, pågående flyktingströmmar och terrorhot – för att klara kraven behövs ett budgettillskott på nära fyra miljarder kronor till polisen, rapporterar Ekot. Det har polismyndigheten kommit fram till i sitt budgetunderlag.

Polisen vill anställa 2 000 nya poliser

Mer exakt vill polisen kunna anställa 2 000 nya poliser och 1 300 civilanställda. Men trots att Dan Eliasson, rikspolischefen, inte fått klartecken ger han nu klartecken för fler anställningar.

Pengarna hoppas han få i efterhand, rapporterar Ekot.

– Jag tror och hoppas att riksdag och regering inser allvaret i situationen och skjuter till pengar i efterhand, säger Eliasson enligt SR.

Dan Eliasson: "Vi ska anställa 700 utöver budget"

Det rikspolischefen har gett klartecken till är hundratals nya anställningar ute i polisdistrikten.

– Jag har sagt att vi ska anställa 700 utöver budget, i huvudsak civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och hjälpa till med gränskontroller, säger Eliasson till SR.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) skriver i ett uttalande till TT:

"Regeringen för en kontinuerlig dialog med polisen om behovet av personal. I sitt budgetunderlag signalerade myndigheten ett behov av mer resurser och vi har redan tidigare, som rikspolischefen också hänvisar till, öppnat upp för att skjuta till medel för ökade anställningar. Det exakta omfånget kommer vi att återkomma till i budgeten."

"Har ni blivit sämre på att lösa brott?"

Rikspolischefen pressades även hårt i Ekots lördagsintervju angående polisens omorganisation, för myndigheten har blivit sämre på att lämna över brottmål till domstolarna sedan den trädde i kraft.

Har ni blivit sämre på att lösa brott under den här omorganisationen?

– Nej, vi har inte blivit sämre tekniskt sett. Men vi har utsatt för en press som svensk polis inte varit utsatt för på väldigt lång tid. Vi har vårt vardagsarbete som var tungt 2015. Vi har ett kvadrupelmord i Göteborg, ett trippelmord, handgranatsprängningar i Malmö, handgranatsattack mot polis i Stockholm, svåra spaningsmord och till det kom den svåra flyktingströmmen.

"Blir pressade vid samordnade attacker"

Dan Eliasson fick även svara på frågor om polisens beredskap för ett samordnat terrorangrepp – vilket var fallet i Bryssel och Paris.

– Vi kan hantera samordnade attacker, men allt beror på vilken dignitet, säger han till SR och fortsätter med att konstatera att det kan bli bekymmer:

– Är det en stor dignitet är det svårt för oss, vi blir hårt pressade då. Sker det samtidigt över landet på olika ställen, det klart att vi blir hårt pressade då.

Polisen ska nu lämna ett underlag till regeringen om polisens beredskap vid terrorangrepp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!