Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen anmäls efter nazistattack i Kärrtorp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Demonstranter polisanmäler polisens agerande i Kärrtorp. Bland poliserna själva jäser missnöjet med ledningen. Samtidigt pågår en stor utredning mot 26 män som greps när nazister gick till attack i söndags.

Hela 26 unga män sitter inlåsta på arrester runtom i Stockholmsområdet efter söndagens händelse då ett gäng nazister angrep ett anti-nazistiskt demonstrationståg i Kärrtorp i Stockholm.

Åklagare Tove Kullberg kommer först under onsdagsmorgonen att ta ställning till vilka av de 26 hon kommer att begära häktade och för vilka brott. Hon säger till TT att ingen kommer att släppas innan dess.

"Beskydda nazister"

Medan polis och åklagare på tisdagen höll förhör samt gick igenom teknisk bevisning lämnade Nätverket Linje 17 in en polisanmälan – mot polisen, som påstås ha ställt sig "som beskyddare av nazisterna".

– I stället för att gripa dem som gjort sig skyldiga till uppenbara brott så försvarade man dem, säger nätverkets talesperson Ammar Khorshed till TT.

I inledningsskedet fanns sex poliser på plats och enligt Khorshed var angriparna ungefär 30 till antalet. Hur gripanden då skulle kunna ske kan han inte svara på.

– Vi uppmanade polisen att agera mot nazisterna, att gripa dem. Hade man gjort det så hade vi inte behövt fortsätta med våra talkörer och med att driva nazisterna mot Nackareservatet, mot skogen, säger Khorsed.

Frustrerade poliser

Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill inte kommentera anmälan men berättar om sitt möte med berörda poliser dagen efter händelsen.

– Den frustration och de frågor jag möttes av... Man frågar sig hur det här kunde ske i en tid då det alltid finns en förhöjd risk vid sådana här situationer. Stockholm är dessutom vana vid att göra sådana här bedömningar. Det finns en stark känsla av att ekonomiska aspekter styrt bemanningen, men vi vet inte om det var så, säger Nitz.

På söndag kommer en ny demonstration att hållas i Kärrtorp.

– Jag förutsätter att man gör en noggrann riskbedömning och att man ser till att ha tillräckligt många poliser för att säkerställa säkerheten för både poliser och för dem som ska utföra demonstrationen. Ledningen har mycket att svara på och måste se till att samma sak aldrig händer igen, säger Nitz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.