Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen anmäler "Uppdrag granskning"

Janne Josefsson är programledare för "Uppdrag granskning".
Foto: Lennart Rehnman

Polismyndigheten i Gävleborg har anmält SVT:s program "Uppdrag granskning" till Myndigheten för radio och tv.

Polismyndigheten anser att reportaget, som sändes den 5 februari, strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

– Förhoppningsvis kan granskningen av reportaget bli någon slags kompass för liknande situationer i framtiden, säger Peter Drake, kommunikationschef för polismyndigheten i Gävleborg, till Expressen.

Den 5 februari sände SVT:s "Uppdrag granskning" ett reportage om polismyndigheten i Gävleborg. I inslaget riktades kritik mot polisen för att sticka ut i jämförelse med andra polismyndigheter när det gäller korrekt agerande vid verkställande av Migrationsverkets beslut.

Nu går polismyndigheten till motattack och anmäler tv-programmet till Myndigheten för radio och tv. Kommunikationschefen Peter Drake förklarar att reportaget helt saknar faktaunderlag och strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

– Vi hoppas att det här kan leda till en insikt för "Uppdrag granskning" och eventuellt andra redaktioner om att det är viktigt att ha faktaunderlag för det man påstår även när man granskar myndigheter och beslutsfattare. Det gäller särskilt när man kommer med allvarlig kritik och kraftiga anklagelser som det var i det här fallet, säger Peter Drake till Expressen.

"Någon slags kompass"

Drake förklarar att polismyndigheten välkomnar granskningar av myndighetens agerande. Myndigheten anser dock att "Uppdrag gransknings" reportage inte bygger på statistik och att kritiken saknar grund. Enligt polisen baseras uppgifter i tv-programmet helt på andrahandsuppgifter från enstaka personer.

– Förhoppningsvis kan granskningen av reportaget bli någon slags kompass för liknande situationer i framtiden, säger Drake.

Nils Hanson, ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning", välkomnar polisens anmälan. Han menar att det är positivt att reportagen granskas.

– Reportaget bygger på konkreta fall. I programmet framförs också kritik från Amnesty som har nationell överblick och som anser att polisen i Gävleborg sticker ut på ett negativt sätt, säger Hanson.

Läs hela anmälan

Enligt Hanson blev polisen behandlade på ett korrekt och generöst sätt av "Uppdrag granskning".

Anmälan till Granskningsnämnden är signerad länspolismästare Christina Forsberg. Här kan du läsa den.

Cirka 34 minuter in i "Uppdrag gransknings" program  hittar du inslaget om polismyndigheten i Gävleborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.