Polisen är mycket självkritisk efter de uppgifterna som nu publicerats om festivalen "We are Sthlm". Foto: Alexander Tillheden/We Are SthlmPolisen är mycket självkritisk efter de uppgifterna som nu publicerats om festivalen "We are Sthlm". Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm
Polisen är mycket självkritisk efter de uppgifterna som nu publicerats om festivalen "We are Sthlm". Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm
Rikspolischef Dan Eliasson har på måndagen, i samråd med regionpolischef Ulf Johansson, beslutat att omedelbart lämna över ärendet till avdelningen för Särskilda utredningar. Foto: Sven LindwallRikspolischef Dan Eliasson har på måndagen, i samråd med regionpolischef Ulf Johansson, beslutat att omedelbart lämna över ärendet till avdelningen för Särskilda utredningar. Foto: Sven Lindwall

Rikspolischef Dan Eliasson har på måndagen, i samråd med regionpolischef Ulf Johansson, beslutat att omedelbart lämna över ärendet till avdelningen för Särskilda utredningar.

 Foto: Sven Lindwall

Polisen anmäler sig själva efter kritiken

Publicerad

Efter att det uppdagats att polisen mörkat massövergreppen på festivalen "We are Stockholm" – nu anmäler de sitt eget arbete kring festivalen.

– Här har vi uppenbart brustit, säger Ulf Johansson, regionpolischefen i Stockholm.

Polisen är mycket självkritisk efter de uppgifter som nu publicerats om festivalen "We are Sthlm". På sin egen hemsida skriver de nu att "det är av yttersta vikt att få klarhet i de frågor som ställs".

Rikspolischef Dan Eliasson har på måndagen, i samråd med regionpolischef Ulf Johansson, beslutat att omedelbart lämna över ärendet till avdelningen för Särskilda utredningar.

Polisen inte nöjda

– Det är helt oacceptabelt att unga tjejer inte ska kunna gå på konsert utan att bli sexuellt ofredade, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm enligt polisens hemsida.

– Vi är medvetna om problemet och jobbar med hög polisiär närvaro vid sådana här arrangemang för öka tryggheten och upptäcka de brott som begås, tillägger han.

Han skriver vidare att polismyndigheten strävar efter att vara öppen och saklig i sin kommunikation. Polisen är inte nöjd med hur de själva hanterat arbetet kring festivalen.

– Här har vi uppenbart brustit. Vi måste nu självkritiskt titta på hur vi kan säkerställa en relevant och korrekt information framöver, säger Ulf Johansson.

Eliasson: konsekvensneutralitet oerhört viktigt

Särskilda utredningar är en fristående avdelning inom Polismyndigheten som handlägger anmälningar mot polisanställda enligt förordningen.

Rikspolischef Dan Eliasson höll under eftermiddagen en presskonferens. Han säger sig prioritera frågan och utesluter inte att det kan få följder inom polisen. Men han säger att det inte är en enkel sak att utreda.

– Ett tafsande på stjärt eller bröst utan att någon har sett vem det är, det är inte lätt. Väldigt många anmäler inte det här, säger han och intygar att man trots mörkläggningen kan lita på svensk polis.

– För svensk polis är konsekvensneutralitet oerhört viktigt. Vi har våldsmonopol och har fått det stora förtroendet. Och jag har fått förtroendet att leda den organisationen, säger Dan Eliasson.

Rikspolischefen fick också frågan om när polisen ska uppge etnicitet eller inte. I de pressetiska reglerna slås det fast att man inte ska framhäva berörda personers etniska ursprung "om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

– Vi har resonerat om det där och jag tror att vi ligger ganska nära de etiska pressreglerna. VI försöker undvika etnicitet om det inte har relevans. I det här sammanhanget vill jag inte uttala mig om etnicitet på de inblandade.

Fick frågor om tidigare tweet

För två år sedan, i februari 2014, när Dan Eliasson var generaldirektör på Försäkringskassan, twittrade han om Sverigedemokraterna. Han skrev i sin tweet:

"Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!"

Detta väckte stor uppmärksamhet. Dan Eliasson tillbakavisar nu att hans två år gamla tweet ska ha någonting att göra med den interna kulturen inom polisen.

På presskonferensen säger han:

– Jag tycker att det är ett problem om det är lågt i tak. Ingen organisation som jag har lett har varit så benägen att prata klarspråk som polisen är. Man är tillgänglig och säger vad man tycker, säger Dan Eliasson under presskonferensen.

Han fortsätter:

– Man kan känna en viss oro när man kommer nära det politiska spektret. En del som är osäkra kan lägga en självdisciplin. Jag tycker inte att det är bra, vi ska vara sakliga och relevanta, säger Dan Eliasson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag