Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen anmäler sig själv – efter sexistisk julshow

Foto: Stella Pictures
Foto: TOMAS LEPRINCE

Den manlige inspektören skämtade om metoo-rörelsen, innan kvinnliga poliser i djup urringning och korta kjolar gick upp för att dansa på scenen till publikens jubel. 

Nu anmäler polisen sig själv, skriver Hela Hälsingland

– Jag tar avstånd från innehållet. Det ligger inte i linje med det jämställdhetsarbete vi arbetar med, säger lokalpolischefen Karl von Krusenstierna till Expressen. 

Det var en polis som själv la upp ett inlägg på Facebook där hon berättade om besvikelsen efter julfesten. 

Polisen i Hälsingland hade samlats för en julshow på onsdagen, när en manlig inspektör gick upp på scen och började skämta om metoo-rörelsen. Sedan introducerades ”hans favoriter” av de kvinnliga poliserna – och in steg fyra kvinnliga poliser i kort kjol, peruker och polisskjortan med djup urringning och började dansa kring honom. 

Visst jubel kom från publiken – men flera blev också förvånade över tonen i sketchen. Vissa valde till och med att lämna lokalen. 

Polisen har anmält sig själva 

Enligt en källa till Hela Hälsingland har polisen efter händelsen påbörjat ett internt arbete och anmält sig själva. Karl von Krusenstierna är lokalpolischef i Hälsingland och bekräftar detta. 

– Jag tycker att det är viktigt att vi får en granskning av hur vårt agerande har varit. De här frågorna är oerhört viktiga för polisen, säger Karl von Krusenstierna. 

Utredningen påbörjades i går kväll och har fortsatt under torsdagen.  En brottsanmälan är upprättad som hanteras av Särskilda utredningar som kommer att ta ställning till om något brott har begåtts. 

– Jag tänker inte kommentera själva händelsen eftersom det är en utredning som pågår. Den här typen av frågor tar vi på allvar. En del från showen ligger inte i linje med det jämställdhetsarbete som vi bedriver. 

Han fortsätter: 

– Det jag tycker är viktigt att framhäva är att det var en ett uppträdande under en julfest och de inblandade är oerhört ledsna över hur det här uppfattades. Deras intention var att det skulle vara ett roligt framträdande, men så har det tyvärr inte blivit, säger Karl von Krusenstierna.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.