Polisen Ahmed Merabet blev ett av terroristernas offer. Foto: REX
Polisen Ahmed Merabet blev ett av terroristernas offer. Foto: REX

Polisen Ahmed blev skjuten rakt i huvudet

Publicerad

Polisen Ahmed Merabet, 42, sköts rakt i huvudet.

Gärningsmännen bakom terrordådet i Paris mördade honom på öppen gata.

Nu hyllas han för sin heroiska insats för världens yttrandefrihet.

Tusentals människor delar med sig av sina hyllningar under hashtaggen #JeSuisAhmed (som på svenska betyder "Jag är Ahmed") på Twitter.

42-årige Ahmed Merabet är den polisman som brutalt sköts ner av två gärningsmän.

I en video som spridits i sociala medier har man kunnat se hur Ahmed Merabet faller till marken efter flera skott mot sig. Han ber om att få bli skonad, men gärningsmännen visar inga tecken på känslor och skjuter honom - rakt i huvudet.

Merabet har tjänstgjort som polis i 8 år och var uppskattad bland sina poliskolleger.

– Vi är alla väldigt chockade och påverkas av att se den video av mordet som cirkulerar, säger polisföreträdaren Rocco Contento.

Uppges ha varit muslim

I sociala medier är det många som beklagar dödsfallet djupt. Merabet uppges dessutom ha varit muslim - och ett stort antal Twitter-användare menar att han ska hedras särskilt just av den anledningen.

"En riktig hjälte som skyddar det magasin som gjorde narr av hans religion", skriver en användare och hänvisar till de islamkritiska karikatyrer som Charlie Hebdo publicerat.

Ytterligare en polis dog i attacken - Franck Binsolaro, 49, som tillhörde mördade redaktören Stephane Charbonniers personskyddsstyrka. Han lämnar bakom sig fru och två barn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag