Polischefer som gav sig själva lyxlägenheter utreds

Carin Götblad fick under sin tid som ordförande för stiftelsen en sexrummare på 161 kvadratmeter.
Foto: LISA MATTISSON
Rikspolischef Anders Thornberg har beordrat en internutredning kring affärerna i Stockholmspolisens fastighetsbolag.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Carin Götblad och andra höga polischefer försedde sig själva med hyreslägenheter från sekelskiftet i Stockholms innerstad när de satt i styrelsen för polisens fastighetsbolag, avslöjade Dagens Nyheter, DN.  

Nu har rikspolischef Anders Thornberg beordrat att affärerna internutreds. 

”Det är viktigt att vi anställda inom polisen i alla sammanhang uppträder på ett sätt som inger förtroende”, skriver han till DN.

Efter DN:s avslöjande om hur höga polischefer i Stockholm använts sina styrelseuppdrag i en fastighetsstiftelse för att förse sig själva med stora sekelskifteslägenheter, reagerar nu rikspolischefen:

”Jag har anmält frågan till särskilda utredningar. Jag har även beslutat att ge internrevisionen ett uppdrag att se över om det finns liknande stiftelser eller donationer”, skriver Thornberg i ett mejl till DN. 

Huset testamenterades till Stockholmspolisen

En person testamenterade fastigheten i innerstaden till Stockholmpolisen på 1940-talet. 

Det startades en stiftelse för att förvalta fastigheten och hyra ut lägenheterna. Avkastningen från hyrorna skulle gå till ”behövande” eller ”hjältemodiga poliser” och vem som helst skulle kunna söka en lägenhet. 

Men i stället har styrelsen, som består av länspolismästaren och de äldsta kommissarierna som fortfarande är i tjänst i Stockholm, använt styrelsearbetet för att ge sig själva och anhöriga hyreskontrakt, vilket DN avslöjade under onsdagen. 

Tidigare länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, satt som ordförande för stiftelsen när föreståndaren för Filadelfiakyrkan, Sten-Gunnar Hedin, plötsligt avhystes från en pampig sexrummare på 161 kvadratmeter i fastigheten. Det var vid årsskiftet till 2006. 

Han fick höra att stiftelsens behov var större än församlingens. 

In flyttade Carin Götblad. 

Kommissarien flyttade in i femrummare

Samma år som Filadelfiakyrkan fick avhysningsbeslutet hade Carin Götblad köpt ett litet hus i Visby för det då dyraste kvadratmeterpriset i Sverige någonsin, rapporterar DN. 

Kommissarie Maria Mikko sitter i styrelsen sedan 2015 och 2017 fick hon kontrakt på en femrummare på 141 kvadratmeter i huset. 

För två år sedan fick stiftelsens ordförande, regionpolischef Ulf Johanssons, barn som jobbar som polis en etta i fastigheten som har 17 lägenheter. 

Ulf Pauli, som sitter i styrelsen uppgav för DN att ”ingen annan intresserad av lägenheterna som gått till Johanssons barn och till kollegan Maria Mikko.”

”Det är viktigt att vi anställda inom polisen i alla sammanhang uppträder på ett sätt som inger förtroende”, skriver Thornberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.