Efter terrordådet i Stockholm vill polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, utvisa alla som stöder våldsbejakande extremism. Foto: ANNA SVANBERGEfter terrordådet i Stockholm vill polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, utvisa alla som stöder våldsbejakande extremism. Foto: ANNA SVANBERG
Efter terrordådet i Stockholm vill polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, utvisa alla som stöder våldsbejakande extremism. Foto: ANNA SVANBERG
Men justitieminister Morgan Johansson säger nej och kräver i stället en förklaring. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅNMen justitieminister Morgan Johansson säger nej och kräver i stället en förklaring. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Men justitieminister Morgan Johansson säger nej och kräver i stället en förklaring. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
IS symbol i Qaraqosh i Irak. Foto: MARTIN KÄLLSTRANDIS symbol i Qaraqosh i Irak. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND
IS symbol i Qaraqosh i Irak. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND

Polischefens terrorkrav nobbas av regeringen

Publicerad

Efter terrordådet i Stockholm vill polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, utvisa alla som stöder våldsbejakande extremism.

– Det kan inte vara rätt och riktigt att vi ska försörja människor som vill störta den här demokratin, säger han.

Men justitieminister Morgan Johansson säger nej och kräver i stället en förklaring.

– Jag skulle be honom att förklara sig. Det ska han göra.

På söndagsförmiddagen postade polischefen sitt politiska utspel på Twitter:

"Inte för att det förhindrat fredagens attack men nog borde vi kunna dra in uppehållstillstånd för de som stöder våldsbejakande extremism."

Några timmar senare hade tweeten delats vidare 500 gånger och gillats av 1 300 personer.

 

LÄS MER: Polischefen efter attentatet: Utvisa terrorsympatisörer

 

Ministern gör tummen ned

Expressen visar på söndagskvällen tweeten för justitieminister Morgan Johansson, som just nu befinner sig på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg.

– Vi har ju yttrandefrihet i Sverige. Det innebär att man faktiskt har rätt att ha vedervärdiga åsikter. Sen finns det alltid en gräns som man kan gå över när det gäller hets mot folkgrupp.

Morgan Johansson hävdar samtidigt att de som har uppehållstillstånd har fått det för att de har ett skyddsbehov.

– Då finns det en risk för att man utsätts för förföljelse om man skickas tillbaka.

Anser du att det är problematiskt att en polischef då uttrycker sig på det här viset?

– Jag skulle be honom att förklara sig. Det ska han göra.

Erik Nords meddelande på Twitter. Foto: SKÄRMDUMP.

Polischefen: "Ministern har fel"

Erik Nord hävdar att justitieministern har fel.

– Alla som är här har inte skyddsbehov. Många av de som är här med uppehållstillstånd har kommit genom anhöriginvandring.

Han vill att det ska fungera som vid middagsbordet.

– En middagsgäst som beter sig illa får gå hem. På motsvarande vis ska den som vill störta samhället få åka hem.

Polischefen har också en lösning för de som är statslösa eller som riskerar dödsstraff i sina hemländer.

– Då ska man ställas i ett vänteläge med anmälningsplikt och viss hjälp till försörjning tills man kan ta sig ut ur samhället. Då kan man inte räkna med samhällets stöd i övrigt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag