Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen: "Vi spanar på trettio olika ligor"

Håkan Carlsson, chef för polisens Cirkagrupp.Foto: TORBJÖRN SELANDER
Paret döms båda till tre års fängelse.

Cirkagruppen, som Håkan Carlsson leder, har sedan sju år haft som uppdrag att kartlägga åldringsbrott nationellt. 

Just nu spanar specialistgruppen på runt trettio ligor i Sverige.

– Det här handlar om yrkeskriminella som arbetar internationellt, säger Håkan Carlsson.

Bedrägerier är en brottskategori som ökar i landet. I år förväntas siffran gå ner något efter att en del långa fängelsestraff dömts ut. 

Ioana, 28, och Daniel, 36, begick brotten i Sverige precis efter att ha avtjänat ett straff för exakt samma brottslighet i Danmark.

– Vad visar det? Deras motivation att begå brott påverkades inte. Det var ett kortare fängelsestraff de fick och nu har de fått längre straff, säger Håkan Carlsson.

De utvisas från Sverige. Betyder det i praktiken något för en EU-medborgare?

– Blir de gripna i Sverige igen är det faktiskt ett års fängelse i straffskalan. Då är det kanske dumt att åka till Sverige när risken finns att hamna i fängelse utan att det ens behöver bevisas att jag begått brott. Då kanske det är bättre att vistas i länder där de inte har det hängande över sig, säger Håkan Carlsson.

Var går pengarna som paret tjänar i Sverige?

– De skickas till utlandet och det är svårt att ta reda på vart pengarna tar vägen. Det är något vi tittar på för att kunna komma åt brottsvinsterna oavsett var de landar. Men här är det ju olika länder och arbetet mellan länderna är inte så enkelt med olika lagstiftning i olika länder. Sverige samarbetar till viss del med Rumänien men återtagande av brottsvinster är ett arbete som vi har påverkat men som inte sker över en natt.

Foto: TORBJÖRN SELANDER

Hur vanligt är det att kvinnor har en framträdande roll i den här typen av brottslighet?

– Det är rätt vanligt. När man ska ta kontakt med offret är det lättare om man är kvinna. Man utgör inte ett lika stort hot som en man.

I stället för hot om våld används en vädjan om hjälp. Hur påverkar det offren?

– De känner sig väldigt kränkta. Det här är äldre människor som har levt hela sitt liv som ärliga, vänliga och kanske hjälpsamma och så träffar de någon som är trevlig tillbaka och så helt plötsligt blir de utnyttjade. Vi ser många som inte vill gå ut och handla efter. Vi har anhöriga som säger att mamma och pappa klarade sig själva innan men efter det här var det som att lusten rann ur dem, de vill inte gå ut.

Övervakningsbilder visar detaljerat hur paret kommer över koden men inte hur stölden av själva korten går till.

– De går på offret utanför på parkeringen och med tanke på Sveriges kameraövervakningslag är det så att man ska skydda den personliga integriteten. Därför begår man den delen av brottet där det inte finns någon kamera. Det är väl inövat och mycket skickligt ibland. Om du själv skulle ta en plånbok av någon annan, skulle inte det kännas lite darrigt? Skulle du lyckas utan att ha tränat först?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.