Rikspolischefen vill slippa ta hand om djur och fylleri

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Rikspolischefen Anders Thornberg vill att polisen ska fokusera mer på brott. 

I Ekots lördagsintervju uppmanar han politiker att fundera över hur arbetsuppgifterna fördelas. 

– Vi tar hand om bortsprungna katter och hundar, säger han. 

På lördagen intervjuades Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju om sin första tid som rikspolischef och polisens utmaningar. 

I intervjun beskrev han också polisens ansträngda resurser – som delvis beror på att de tvingas hantera uppgifter som han anser borde ligga på någon annans bord. 

– Vi tar hand om bortsprungna katter och hundar. Vi tar hand om 60 000 människor som är berusade varje år, och som inte kan ta hand om sig själva, och låser in dem i en poliscell. De har inte begått något brott överhuvudtaget, säger han i intervjun. 

Rikspolischefen uppmanar politiker att se över hur polisens arbetsuppgifter fördelas. 

– Det borde kanske beslutsfattande fundera på om man vill ha högre brottsbekämpning. Jag tycker man borde se över det och använda polisen för att bekämpa brott, säger han till Ekot.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johannson säger i en kommentar att de är ”överens om huvudinriktningen”. 

– Kriminalvården tar nu successivt över allt mer av transporterna av frihetsberövade personer och nyligen tog länsstyrelserna över djurärendena. Då kan polisen fokusera mer på brottsbekämpningen, säger han. 

Anders Thornberg: ”Vi har blivit bättre”

Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, var polisens uppklaringsprocent 13 procent och prognosen för 2018 är att det hamnar på samma siffra. Anders Thornberg menar dock att polisen visar framsteg. 

– Om man ser alla brottskategorier så ligger vi på en försiktig förbättring. Men det är inte tillräckligt bra. Vi har blivit betydligt bättre på sexualbrott och vi har lagt mer resurser på det. Vi har också sett en ökning i uppklarade narkotikabrott, säger han.

Anders Thornberg var tidigare chef för Säkerhetspolisen.
Foto: VILHELLM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN


Samtidigt menar Anders Thornberg att polisen utför arbeten som inte syns i statistiken men att myndigheten också har ett ansvar att bättre redovisa sina insatser i samhället.

Ska ha 10 000 nya poliser innan 2024

När diskussionen övergår till särskilt utsatta områden och bekämpningen av kriminella pekar rikspolischefen på vikten av att föra en dialog med hjälp av områdespoliser. 

– Om vi nu får mer resurser och kan jobba på smartare sätt så är det otroligt viktigt. Områdespoliser känner de kriminella och de vanliga medborgarna. Det handlar om områdespoliser som känner områdena och där måste vi vara närvarande. Det är tryggt att se samma poliser komma tillbaka, säger han. 

Polisens målsättning är 10 000 nya poliser före 2024 och just nu går det 663 elever på polishögskolan. Anders Thornberg ser en ljusning men är samtidigt kritisk till det nuvarande intagningssystemet som innebär att aspiranter ansöker i november – men får vänta nio månader innan utbildningen börjar. 

– Rekrytering är en stor utmaning och det handlar om samarbete mellan lärosäten. Vi behöver modernisera intagningsprocessen. I min drömvärld så vill jag att vi ska ta hand om dem som omedelbart ringer in och är intresserade, säger han.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.