Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen riskerar straff: ”Systematiskt felaktigt”

Regionpolischef Carin Götblad anklagas för felaktig redovisning.
Regionpolischef Carin Götblad.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carin Götblad i TV4:s Nyhetsmorgon.
Foto: Nyhetsmorgon

Regionpolischef Carin Götblad riskerar att straffas.

Polisledningen menar att hon ”varit okunnig om regelverket” – polischefen anklagas för ”systematiskt felaktig redovisning” av utlägg.

– Ärendet får ha sin gång, säger Carin Götblad.

Carin Götblad, regionpolischef för polisregion Mitt där Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län ingår, riskerar ett disciplinstraff.

Hon har under flera år brutit mot polismyndigheten riktlinjer för fakturering och kostnader och bör därmed straffas disciplinärt. Det skriver rikspolisledningen i en anmälan till Statens ansvarsnämnd enligt Nyhetsbyrån Siren.

Carin Götblad har utretts av åklagare på Särskilda åklagarkammaren för flera fall av misstänkt skattebrott och trolöshet mot huvudman. Förundersökningen har lagts ner på alla punkter. Då öppnades en arbetsrättslig utredning, på begäran av rikspolischef Anders Thornberg.

Carin Götblad lät fel person attestera utlägg

Bakgrunden är en genomgång av kvitton och andra handlingar i polisregion Mitt, där Carin Götblad alltså är chef.

Då visade det sig att Carin Götblad sen 2015 låtit den biträdande regionpolischefen attestera hennes utlägg, något som står i strid med regelverket.

Carin Götblad skyller på sin egen okunskap om riktlinjerna – och felaktiga besked från ekonomiavdelningen.

Vidare visade granskningen att Carin Götblad inte har redovisat tåg- och taxiresor mellan bostaden och arbetsplatsen som skattepliktiga förmåner. Så var det under en stor del av 2018, enligt anmälan.

Carin Götblad säger i en kommentar:

– Åklagarmyndigheten har lagt ner ärendet. Det fanns inga oegentligheter, dock en viss oordning på administrativa rutiner vilket är åtgärdat. I övrigt har jag inget att tillägga utan ärendet får ha sin gång.

”Götblad har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen”

Polismyndigheten skriver till Statens ansvarsnämnd:

”Som framgår rör det sig inte om något högre belopp. Det som enligt Polismyndigheten gör agerandet allvarligt är dock inte själva beloppet utan den omständigheten att det har varit fråga om en systematisk felaktig hantering som haft sin grund i att Götblad har varit okunnig om regelverket på området.”

Sammanlagt handlar det om runt 6 000 kronor. För det bör hon varnas, menar polismyndigheten.

”Mot bakgrund av vad som redogjorts för ovan anser Polismyndigheten att Götblad har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen på ett sätt som inte kan anses ringa. Polismyndigheten hemställer därför att Götblad meddelas en disciplinpåföljd. Påföljden bör bestämmas till en varning.”

Polisledningen vill att Statens ansvarsnämnd ska dela ut en varning. Ledningen i region Mitt har å sin sida lovat förbättrade rutiner och uppföljande kontroller 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.