Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen pekar ut Chauvin: ”Uppenbart”

Rättegången mot Derek Chauvin fortsätter – misstänks för George Floyds död.
Polischefen Medaria Arradondo pekar ut poliskollegan som skyldig till George Floyds död.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Den misstänkte i rättegången, polisen Derek Chauvin, till höger.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu har poliskollegerna vittnat mot Derek Chauvin, polisen som åtalats för George Floyds död.

– Det här är ingen del av vår utbildning, och det är verkligen inte en del av vår etik, säger Medaria Arradondo, polischef i Minneapolis. 

Att poliser pekar ut varandra på det här sättet beskrivs som unikt, enligt CNN.

Rättegången mot polisen Derek Chauvin har pågått i nästan två veckor. Han anklagas för att ha orsakat George Floyds död genom att sätta ett knä mot hans hals.

Under rättegången har försvaret hävdat att George Floyd kan ha dött av ett underliggande hjärtproblem, eller på grund av de droger han hade i kroppen vid tillfället.

Men åklagarsidan och deras expertvittnen har pekat på att den direkta dödsorsaken var att Floyd inte fick luft på grund av trycket mot halsen.

Bland de senaste att höras under rättegången var kolleger till Chauvin och det är ovanligt att poliser pekar ut varandra i USA, rapporterar CNN.

”Aldrig förekommit”

– Det har aldrig tidigare förekommit. Du har polismän, du har utbildande poliser. Du har polischefen som är beredd att vittna om Chauvins övervåld, säger Marilyn Mosby, statsåklagare i Baltimore City.

Medaria Arradondo, polischef i Minneapolis, gick emot det som brukar kallas för ”den blåa väggen”, en oskriven regel om att poliser inte pekar ut kolleger anklagade för tjänstefel.

– Plötsligt fanns det inget motstånd kvar, och helt uppenbart, när herr Floyd inte gav någon respons och till och med inte rörde sig längre, att fortsätta använda sådan kraft mot en person som har handklovar bakom ryggen. Det finns inte något av det som på något sätt är en del av vår policy, sa han till juryn.

Se mer:

Derek Chauvin misstänks för George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.