Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s kritik: ”Insatsen verkar dåligt förberedd”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.
Foto: Jens Christian
Regionpolischef Carina Persson.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisens pressträff på påskdagen.
Foto: Jens Christian
Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.
Foto: Jens Christian
Leif GW Persson.
Foto: TV4
Örebro under långfredagen.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

En stadsbuss sattes i brand och molotovcocktails kastades mot polisen under en stökig natt i Malmö.

En 16-åring är bland de gripna. 

– Vi har identifierat en 16-åring som en av de drivande vid Skånegården, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Oroligheterna bröt ut efter att högerextremisten Rasmus Paludan hållit en manifestation vid Skånegården, nära fästet vid Öresundsbron.

I Rosengård blev en stadsbuss helt utbränd och polisen fick också molotovcocktails och stenar kastade mot sig.

Under söndagseftermiddagen håller polisen en pressträff om gårdagens och nattens händelser. 

– På Rosengård möttes vi av omfattande våldsverkande och det var starten på ett väldigt svårt operativt förlopp, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö. 

– Det har varit ett svårt läge under stora delar av veckan och jag förstår om svenska befolkningen känner att det är otryggt, fortsätter hon. 

16-åring drivande

Sammanlagt har händelserna i Malmö och vid Skånegården lett till 18 anmälningar. En av de identifierade våldverkarna och drivande vid Skånegården var så ung som 16 år. Petra Stenkula säger att de inte utesluter att upploppen och våldet var organiserat. 

Några från allmänheten skadades under upploppen vid Skånegården. Någon mindre skada på ett polisfordon.

– Jag har ingen kännedom om att någon polis skadats, säger Stenkula. 

En person ska vara anhållen misstänkt för mordförsök, efter att ha kört med en bil in i polisens avskiljningsstaket. Det var enligt Petra Stenkula början på den eskalering som sedan skedde. 

Polisen har fått en del kritik rörande att de inte lyckats bättre med att kontrollera våldsverkarna, att de valde att backa i Linköping, och också för att fortsatt ge Paludan tillstånd. 

GW: De skötte inte sin uppgift

En av de som är kritiska är Leif GW Persson. Han tycker att man i det här läget var för generös. 

– Jag vill understryka att det finns ingen absolut rättighet att demonstrera, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Enligt GW skötte heller inte polisledningen sin uppgift och att det våld som drabbade poliserna får läggas på ledningen. 

– Polisens uppgift är att stå emellan och de fick ta emot väldigt mycket våld. Det tycker jag delvis får läggas på polisledningen, för jag tycker den här insatsen verkar dåligt förberedd. De var för lite folk, men trots att man har goda insikter i hur det här kan bli, så lät man bilar stå obevakade, säger GW.  

Petra Stenkula säger att polis region syd har de resurser det krävs för att hantera den här typen av händelser och tillägger att de ska vara generösa med tillstånd att hålla allmänna sammankomster. 

– Man kan undvika att ge tillstånd men det måste noga övervägas och i grund och botten ska vi vara väldigt generösa med den här typen av tillstånd. Det är en grundlagsskyddad rättighet vi har. Finns det däremot risk för våldsutövning så ska man i första fall flytta sammankomsten - och det är det vi har gjort, säger Petra Stenkula.   

Fördömer våldet

Regionpolischef Carina Persson fördömer våldet – och riktar sig direkt till de skyldiga.

– Genom ert avskyvärda agerande skapar ni ett samhälle som ingen av oss vill leva i, säger hon i ett uttalande.

Hon tackar i uttalandet sin personal – och menar polisen gjort ett gott förarbete.

– Trots omfattande planering, många och kloka val, samt väl tilltagen resurs hamnade vi under lördagsnatten i en situation som inte är acceptabel, i vårt land eller någon annanstans, säger hon i uttalandet.

Biträdande regionpolischefen: ”Helt hänsynslöst beteende” 

Niclas Hallberg om helgens upplopp.

Här kapar de polisbussen och sätter eld på den

Åker omkring i centrala Örebro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.